MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Jouw smartphone helpt je fit en gezond te zijn

Roel18 SEPTEMBER 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Jouw smartphone is superhandig om berichtjes te sturen, video’s te bekijken op TikTok of Facebook, en om te ontspannen. Maar wist je dat jouw smartphone ook kan helpen om fitter en gezonder te worden? Wil je meer sporten of zoek je een manier om mentaal tot rust te komen? Hier vind je handige tips en apps om je te helpen.

Meten is weten

Ben je goed bezig of niet? Als je aan je conditie begint te werken, weet je dat niet altijd. Gelukkig kan een smartphone je hier goed bij helpen. Als je weet hoeveel stappen je per dag zet, ontdek je snel of dat voldoende is. Meten is dus weten, maar het geeft je ook een doel. Je stappen tellen is al heel handig, maar er kan nog meer. Als ook je hartslag wordt gemeten, bijvoorbeeld via een smartwatch of sporthorloge, kan een fitnessapp je ook exact vertellen hoeveel calorieën je verbrandt. Je kunt deze gegevens zelfs gebruiken om beter te trainen of net te mikken op een betere vetverbranding.

In de App Store of Play Store vind je heel veel apps die te maken hebben met sport, fitness en gezondheid. Veel zijn gratis, maar bieden je tegen betaling trainingsprogramma’s, fitnesslessen en tips. Nike Training Club is een aanrader omdat het volledig gratis is, zelfs de vele work-out video’s. FitOn bied je ook heel veel zonder dat je direct moet betalen.

Misschien heb je de juiste app al

Telecom tips - Fit zijn - De juiste app

De kans bestaat dat jouw smartphone al uitgerust is met een complete app om gezonder en fitter te leven. De iPhone komt bijvoorbeeld met de Gezondheid-app. Die verzamelt gegevens van jouw iPhone en eventueel zelfs van een Apple Watch. Je ontdekt zo hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Onder ‘Overzicht’ zie je ‘Hoogtepunten’. Dat zijn de zaken waarbij er een verbetering of probleem vastgesteld is. Bijvoorbeeld dat je de laatste tijd wel heel veel lawaai hebt ondergaan.

Sommige fabrikanten van Android-smartphones hebben eigen gezondheidsapps, zoals Samsung (Samsung Health) en Huawei (Huawei Health). Je kunt op je smartphone altijd Google Fit installeren, een gratis app die via zogenaamde ‘hartpunten’ je helpt actiever te worden. De app werkt zelfs samen met bepaalde smartwatches, zoals de Galaxy Watch-horloges van Samsung of de Fitbit-trackers.

Smartwatches en fitnesstrackers

Telecom tips - Fit zijn - Smartwatches en fitnesstrackers

Als je echt wilt werken aan je gezondheid, is een wearable een goed idee. De sensoren in zo’n armband of slim horloge tellen jouw stappen nauwkeurig, meten je hartslag en vertellen je zelfs of er voldoende zuurstof in je bloed zit. Er zijn verschillende types. Fitnesstrackers zijn relatief goedkoop en gericht op bewegen. Een smartwatch ziet eruit als een echt horloge en kan veel meer, zoals muziek afspelen en berichten tonen. Een sporthorloge is iets meer gespecialiseerd. Vaak is het robuuster en kun je het gebruiken voor allerlei sporten, van hardlopen tot golf. De topmodellen bevatten zelfs een gps-module en kaarten, heel handig als je op trektocht gaat. Controleer bij aankoop wel of het model wel samenwerkt met jouw favoriete fitnessapps op je smartphone. Sommige merken hebben ook eigen apps die heel veel bieden. Fitbit, Garmin en Polar bijvoorbeeld.

Breng je eetgewoontes in kaart

Telecom tips - Fit zijn - Eetgewoontes

Gezonder leven hangt nauw samen met voeding, daar zijn alle experts het over eens. Maar het is niet altijd makkelijk om iets te doen aan slechte eetgewoontes. Een eerste stap? Ook hier geldt meten is weten. Probeer bijvoorbeeld Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum, een gratis app voor Android en iOS. Het is even wennen om plichtsbewust in te voeren wat je precies eet en hoeveel je beweegt, maar even volhouden en de app zal je advies geven om beter te eten op basis van de welbekende ‘Schijf van Vijf’. LifeSum is een andere populaire dieetapp, al moet je er wel voor betalen. Je krijgt dan toegang tot veel voedingsadvies en afvalplannen op basis van verschillende diëten.

De juiste weg

Telecom tips - Fit zijn - De juiste weg

Nog iets heel handig op je smartphone: de gps-functie. Je gebruikt die misschien in combinatie met Apple Kaarten of Google Maps. Maar wist je dat je die ook kunt gebruiken bij het sporten? Apps als Strava of Komoot gebruiken de gps-functie van je smartphone om je de weg te wijzen. Zet jouw toestel tijdens het fietsen in een geschikte fietshouder en je raakt nooit meer de weg kwijt. Die gps-gegevens zorgen er ook voor dat je achteraf in apps ziet welke weg je hebt afgelegd - altijd leuk om aan sportieve vrienden te laten zien.

Als je begint met fietsen, wandelen of joggen, is het soms moeilijk om leuke routes te vinden. Komoot is op dat vlak een echte aanrader. Deze app legt de nadruk op ontdekken en minder op competitie. Je kunt ze gratis gebruiken, maar als je betaalt, heb je toegang tot kaarten voor de hele wereld. De Komoot-kaarten zijn veel gedetailleerder dan Google Maps, en tonen paden en wegen die rustig zijn. De app helpt je een leuke route uit te stippelen, afgestemd op je activiteit. Je kunt zelfs aangeven of je wandelt of met een gewone, een e-bike, een gravelfiets, een MTB of een racefiets de baan op gaat. Op vakantie in het buitenland is dat echt handig!

Muziek motiveert

Telecom tips - Fit zijn - Muziek motiveert

Motivatie is heel belangrijk als je begint te sporten. Je zal het snel merken: met de juiste playlist doe je meer in de sportschool. Kies wel voor draadloze oortjes die tegen zweet kunnen. Zulke sportoordopjes blijven stevig zitten en je hebt geen last van een kabel.. Bij Spotify en andere muziekdiensten vind je speciale playlists die je oppeppen en motiveren tijdens het sporten.

Je smartphone als yogaleraar

Niet iedereen heeft zin in een actieve aanpak. Of misschien zoek je iets wat tegelijkertijd goed is voor lichaam én geest. Yoga is dan een goede keuze, en bovendien kun je het gewoon thuis doen wanneer je tijd hebt. Dure yogalessen hoef je niet te volgen, je smartphone kan ook een adhayapaka of yogaleraar worden. De meeste yoga-apps laten je een aantal lessen gratis volgen, daarna moet je betalen. Zo is er bijvoorbeeld het populaire Pocket Yoga dat de yogahoudingen op een simpele en heel heldere wijze laat zien. Je kunt de app gebruiken op een iPhone of Android-smartphone.

Sociaal en uitdagend

Telecom tips - Fit zijn - Sociaal

Ben je iemand die uitgedaagd moet worden voordat je uit de startblokken schiet? Je bent niet de enige! Heel wat mensen hebben toch een doel of (virtuele) competitie nodig om te presteren. Je inschrijven voor een marathon is wel heel gedurfd. Misschien eerst starten met een app als Strava. Die is zeer populair bij lopers en fietsers, maar ook andere sporten worden ondersteund. Gebruik je de app op de fiets, dan is een smartphonehouder of geschikte case een aanrader om jouw toestel te beschermen.

Leuk zijn de vele challenges en segments. Dit zijn de records op korte stukken weg die populair zijn bij andere Strava-gebruikers. Want dat is Strava ook: een sociale app waar je je met vrienden en andere atleten uit de buurt kunt meten.

Duik de natuur in

Telecom tips - Fit zijn - De natuur in

Ontspannen, actiever worden en iets bijleren, en dat op hetzelfde moment? Dat kan door de vele prachtige natuurplekken in Nederland te ontdekken, al lopend of op de fiets. Probeer eens de gratis app van IVN Natuurlijkeducatie. Die is heel helder en bevat meer dan 450 routes die je ook offline kunt gebruiken. Zeer handig is dat je thuis een wandeling kunt kiezen. De IVN-app opent dan automatisch Google Maps of Kaarten om je naar het startpunt van de wandeling te leiden, met het OV, de fiets of per auto. Zo hoef je nergens over na te denken! Tijdens het wandelen of fietsen ontdek je niet alleen de mooie natuur, maar krijg je over belangrijke monumenten en gebouwen ook uitleg. Zo, weer wat bijgeleerd!

Bekijk soortgelijke artikelen