De sleutel tot de mooiste foto? Je onderwerp goed in beeld brengen. Of het nu een cool kunstwerk of je vriendin is, het plaatje wordt veel mooier als je de camera recht houdt en als alles er ruim op staat. Het lijkt simpel, maar met deze regel maak je al negentig procent van je foto’s beter. Ook vakantiefoto’s van een panoramazicht zien er beter uit als de horizon recht in beeld komt. Sommige smartphones hebben een digitale waterpas om je hierbij te helpen. Rechthouden geldt nog meer voor filmpjes, vooral als je ze achteraf bekijkt op je tv. Klopt deze regel dan altijd? Dat niet. Heb je het onder de knie? Experimenteer dan met close-ups, detailshots en gekke hoeken. Grappig weetje: in Hollywood heet onder een sterke hoek filmen een ‘Dutch Angle’.
Leg de mooiste momenten vast met jouw smartphone
Jouw smartphone is een geweldige camera die je altijd bij je hebt. Zo leg je dus alle mooie momenten en gebeurtenissen in je leven heel gemakkelijk vast. Én blik je achteraf terug en geniet je na. Met deze tips maak je nog betere foto’s en filmpjes – en tonen we hoe je die geweldige beelden deelt met vrienden en familie!
Houd hem recht
Werk met het raster
De volgende stap is nadenken over de compositie. Of anders gezegd, waar staat het onderwerp op je foto? Een portret met je vriend(in) perfect in het midden? Het kan geslaagd zijn, maar probeer haar of hem eens een beetje meer naar rechts of links te positioneren. Er is hier een trucje voor. Fotografen delen een beeld op in negen gelijke vlakken, met twee horizontale en twee verticale lijnen. Waar die lijnen kruisen, daar plaats je het onderwerp. Moeilijk om te onthouden? Bij heel wat smartphones kun je deze hulplijnen als een raster op het scherm zien. Probeer het eens, je zal merken dat je snel mooiere foto’s maakt!
Scherpe ogen
Waarschijnlijk zijn veel van jouw favoriete fotoherinneringen van je gezin, familieleden en vrienden. Wat is er mooier dan jaren later een kiekje van je babyzoon of -dochter opnieuw bekijken? Het leuke aan portretten is dat je er heel creatief mee kunt zijn. Probeer eens een extreme close-up of net een foto waarbij de omgeving meewerkt. En laat de persoon poseren of ga juist voor heel spontane shots. Een tip die modefotografen vaak geven: stel scherp op de ogen. Daar kijken de meeste mensen onbewust naar als ze een foto bewonderen. Bij heel wat smartphones kun je instellen dat ze dat automatisch doen, maar vaak kun je het ook handmatig door op het scherm te tikken. De nieuwste modellen blijven het onderwerp zelfs volgen.
Kies het juiste moment
Licht speelt een cruciale rol als je fotografeert of filmt. Hoe meer, hoe beter, want dan functioneert de camera het beste. Maar dat is niet alles. Het juiste type licht is ook belangrijk. Een portret bij koel kunstlicht of een felle middagzon zal er vaak hard en ongezellig uitzien. Het beste licht heb je bij wat fotografen het ‘gouden uur’ noemen. Dat zijn eigenlijk twee momenten: het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Op die momenten krijg je een roodachtige, donkergele kleur, met lange lichtstralen die dicht bij de horizon vertrekken. Het geeft een magische sfeer aan je beelden, vooral als je rekening houdt met hoe het licht precies valt en welke contrasten er ontstaan. Of zoals professionele fotografen het stellen: “fotograferen is schrijven met licht”.
Flitsgevaar
Meer licht is beter? Zet dan de flitser maar aan, zou je denken. Nee, beter van niet. Gebruik de flitsfunctie van je smartphone eigenlijk liever niet; alleen als het echt niet anders kan. Want dat flitslicht drukt alle details weg en maak gezichten bleek en onnatuurlijk. Gebruik zo veel mogelijk natuurlijk licht. Is er te weinig licht? Probeer eens de nachtmodus op je smartphone. En zoek een manier om je toestel stil te houden, bijvoorbeeld door hem op een muurtje of tafel te plaatsen, of door een compact statiefje te gebruiken.
Rustig blijven
Een filmpje kan ook een heel leuke herinnering opleveren. Vooral van zaken die op een foto niet zoveel zeggen, zoals een eerste voetbalwedstrijd van je zoon of de speech van je vader op je huwelijksfeest. Maar wat is het geheim van een goede video? De tips hierboven gelden ook voor filmpjes. Daarbij komt dat het heel belangrijk is dat je rustig filmt. Zoom niet constant in, loop niet heftig rond en probeer niet te veel te bewegen. Dat lijkt saai, maar als je achteraf kijkt, is het juist prettig. Liever niet te lang je smartphone vasthouden? Probeer eens een gimbal, een slim statief dat schokken wegwerkt. Met een gimbal kun je ook mooie bewegende shots maken, want de schokken van het lopen vangt hij vanzelf op. Of draai rond het onderwerp. Dat geeft een echte Hollywood-uitstraling aan jouw filmpjes!
Beter te veel dan te weinig
Het is altijd een goed idee om extra veel te fotograferen, zolang je achteraf maar op de deleteknop durft te drukken. Anders loopt de opslagruimte van je smartphone wel heel snel vol. Al kun je bij een Android-smartphone meestal wel meer ruimte krijgen door een geheugenkaartje te plaatsen. Een goed idee is om je foto’s automatisch te laten uploaden naar de cloud. Dat kan met MediaMarkt Cloud, een dienst die je beelden veilig bewaart en het makkelijk maakt om ze op andere toestellen te bekijken en te delen. Het kan ook met andere diensten, zoals Google Foto’s of iCloud van Apple. Wellicht moet je wel iets betalen als je veel foto’s wilt bewaren.
Even sleutelen mag
Ook de beste fotografen bewerken achteraf hun foto’s. Ze maken ze iets lichter, verhogen het contrast of snijden de beelden bij. Probeer het eens, want zo maak je van een goede foto een geweldige! Om tijd te besparen, selecteer je eerst de beste opnames. Je kunt al veel met de meegeleverde apps op je smartphone, zoals Foto op je iPhone of de fotoapp op je Android-toestel. In Google Foto’s vind je ook veel mogelijkheden (en kun je beelden back-uppen). Wil je nog meer mogelijkheden? Probeer Snapsneed, DarkRoom Photo, Adobe Photoshop Fix of AirBrush uit.
Als een pro-fotograaf
Je hebt misschien al gemerkt dat jouw smartphone zelf heel slim kan fotograferen. Dat heb je te danken aan de ingebouwde AI (Artificial Intelligence). Wil je toch meer controle? Dan kies je bij een Android-toestel voor een Pro-stand die je vindt in de Camera-app (tik onderaan op ‘Meer’). Het is iets moeilijker fotograferen in de Pro-stand, maar je kunt er wel creatiever mee zijn. Kies bijvoorbeeld een lange sluitertijd om een waterval of ’s nachts het verkeer langs de autosnelweg kunstig vast te leggen. Een goed idee is op een rustig moment te experimenteren met de Pro-modus, bijvoorbeeld in de tuin. Zo heb je het onder de knie als je echt op pad gaat.
Bij de iPhone heb je geen aparte modus met pro-functies. De Apple-telefoon is wel slim genoeg om automatisch de juiste functies of effecten te selecteren. Als je bijvoorbeeld je iPhone heel dicht bij het onderwerp brengt, schakelt hij automatisch naar een macro-modus. Zo leg je bijvoorbeeld bloemen of details scherp vast. Je kunt een paar zaken zelf aanpassen. Pas bijvoorbeeld de belichting handmatig aan door in de Camera-app op het pijltje te drukken en dan op het icoon met ‘+-‘. Dit is handig bij onderwerpen met grote verschillen tussen lichte en donkere delen, om zo zelf te bepalen welk deel het best in beeld komt. Met de Live Photos-functie om foto’s met beweging vast te leggen, maak je ook kunstige foto’s van bewegend water of de autoverlichting op een drukke weg. Het beste resultaat krijg je wanneer jouw toestel zo stabiel mogelijk staat. Een statief voor je smartphone is echt een aanrader.
Heb je alle geavanceerde fotofuncties op jouw smartphone uitgeprobeerd? Als je de basics van het fotograferen onder de knie hebt, word je met deze extra’s nog creatiever. Gebruik HDR bijvoorbeeld om beelden te maken met heel veel details, zoals een stadszicht waarbij de lichten van gebouwen fel schijnen en je toch alle details kunt zien. HDR of High Dynamic Range is echter niet voor alle situaties geschikt. Bij de Portretmodus (bokeh) kun je meestal kiezen om de achtergrond te vervagen, wat een heel mooi effect heeft en alle aandacht naar de persoon laat gaan. Bij sommige toestellen kun je daar zelfs achteraf via de Fotogalerij nog mee spelen.
Vergeet niet te delen!
Een geslaagde fotoshoot achter de rug? Deel dan zeker je beste foto’s met vrienden en familie. Met Instagram of Facebook is het makkelijk om een of meerdere beelden met de wereld te delen. Dat kan heel eenvoudig direct vanuit de Gallerij- of Foto-app op je smartphone. Tik op een foto en kies dan ‘Deel’. Bij Android-telefoons staat er dikwijls een icoon met drie bolletjes die verbonden zijn met een streepje. Via dezelfde weg kun je de foto’s ook doorsturen via andere apps, zoals WhatsApp of Messenger. Op de iPhone deel je heel snel een volledig album. Schakel eerst bij de Instellingen, <jouwnaam> en dan ‘iCloud’ de optie ‘Gedeelde albums’ in. Daarna creëer je bij Foto’s bij het tabje ‘Albums’ met het plus-teken een nieuw gedeeld album. Geef dan aan met wie je wilt delen, en dan ‘Maak aan’. Die persoon of personen ontvangen een link naar het album. Voeg je later nog foto’s toe, dan worden ze automatisch zichtbaar voor je gekozen contacten.