Je kunt op het energielabel zien hoe energiezuinig je koelkast is, maar vaak zegt de leeftijd van een koelkast ook iets over het energieverbruik. Over het algemeen geldt dat oudere koelkasten meer energie verbruiken dan nieuwere modellen. Nieuwe koelkasten die het label A (voorheen A+++, A++, of A+) hebben, zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Vooral koelkasten die al 10 jaar of ouder zijn, verbruiken veel meer stroom dan de nieuwere, energiezuinige modellen. Dit betekent dat je met een nieuwe koelkast op lange termijn flink geld op je elektriciteitsrekening bespaart. Hoeveel dat precies is, varieert per koelkast. Over het algemeen kunnen nieuwe koelkasten tot wel 50% of meer energie besparen in vergelijking met oudere modellen. Het is slim om naar het energielabel te kijken en een koelkast te kiezen met een zo hoog mogelijke energieklasse. Zo bespaar je geld en help je het milieu.
Hoeveel energie verbruikt een koelkast?
Hoeveel energie een koelkast verbruikt, hangt onder andere af van de grootte, het model, het onderhoud en hoe oud hij is. Hieronder vind je een schatting van wat een koelkast ongeveer verbruikt op basis van leeftijd en type.
Verschillen in energieverbruik op basis van de leeftijd van je koelkast
Verschillen in energieverbruik per type koelkast
Het type koelkast heeft ook invloed op het verbruik. Een Amerikaanse koelkast verbruikt bijvoorbeeld aanzienlijk meer energie dan een tafelmodel. In principe is er weinig verschil in het energieverbruik van een ingebouwde of vrijstaande koelkast. Wel is een ingebouwd model beter geïsoleerd omdat hij in een keukenkast staat. Daarnaast zijn extra’s zoals een ijsblokjesdispenser handig, maar ze hebben ook extra stroom nodig. Het exacte energieverbruik van een nieuwe koelkast varieert dus afhankelijk van het merk, het model, de grootte, de functies en de energieklasse. Hierna volgen enkele algemene schattingen van het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur voor verschillende typen koelkasten:
Eigendom | Gemiddeld verbruik per jaar |
---|---|
Amerikaanse koelkast | 350-550 kWh |
Koelvriescombinatie | 150-300 kWh |
Tafelmodel | 50-150 kWh |
Wijnkoelkast | 100-300 kWh |
Mini-koelkast | 50-100 kWh |
Hoeveel stroom verbruikt een koelkast per dag?
Gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 0,5 tot 1 kWh per dag. Let op, dit is een schatting. Een koel-vriescombinatie verbruikt bijvoorbeeld meer dan een tafelmodel, maar vaak minder dan een Amerikaanse koelkast. Daarnaast heeft de energieklasse, de leeftijd en hoe goed je de koelkast onderhoudt invloed op het stroomverbruik.
Welke koelkasten zijn de meest energiezuinige?
Wil jij graag een energiezuinige koelkast? Dan is het goed om koelkasten te vergelijken. Let vooral op het energielabel. Kies een koelkast met een hoge energie-efficiëntieklasse, bij voorkeur A of B. Deze koelkasten verbruiken minder energie dan modellen met een lagere energieklasse. Grotere koelkasten verbruiken over het algemeen meer energie dan kleinere. Kies dus een formaat dat past bij je behoeften om energieverspilling te voorkomen. Let er ook op of een koelkast de functie NoFrost heeft. De gelijkmatige temperatuurverdeling voorkomt ijsvorming, waardoor de koelkast efficiënter werkt. Sommige koelkasten hebben ook speciale eco-functies die het energieverbruik automatisch aanpassen aan de omstandigheden. We hebben onze energiezuinige koelkasten alvast voor je op een rij gezet. Zit er een voor jou bij?
Hoe koud moet je koelkast zijn?
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel koelkasten te warm zijn ingesteld. Leer hoe je de geschikte temperatuur voor je koelkast instelt en zorg zo voor een goede bewaring van je voedingswaren.
Lees meer over Hoe koud moet je koelkast zijn?