Koolmonoxide beweegt, in tegenstelling tot rook, niet omhoog maar verspreidt zich gelijkmatig door de ruimte. Daarom maakt het niet heel veel uit waar je koolmonoxidemelders ophangt. Toch is het verstandig om koolmonoxidemelders aan het plafond te hangen in kamers met verbrandingsapparaten. Denk hierbij aan een boiler, gaskachel of cv-ketel. In andere ruimtes, zoals de slaap-, woon- of werkkamer, is de beste plek voor een koolmonoxidemelder op ademhoogte.
Waar en hoeveel koolmonoxidemelders plaatsen in huis?
Koolmonoxide is een heel gevaarlijk gas, vooral omdat je het niet kunt ruiken. Blootstelling hieraan kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om koolmonoxidemelders in je huis te hangen. Lees op deze pagina meer over koolmonoxidemelders en hoe je je huis veiliger kunt maken.
Waar plaats je een koolmonoxidemelder in huis?
Hoe werkt een koolmonoxidemelder?
Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat koolmonoxidegas detecteert en alarm slaat als de concentratie daarvan te hoog wordt. Koolmonoxide is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat vrijkomt als brandstoffen zoals gas, olie, hout en kolen niet helemaal goed of volledig verbranden. Het is giftig en kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en zelfs de dood.
Hoeveel koolmonoxidemelders moet je plaatsen in huis?
Het aantal koolmonoxidemelders dat je nodig hebt, hangt af van de verbrandingsapparatuur die je in huis hebt en hoe veilig je je wilt voelen. Anders dan een rookmelder is een koolmonoxidemelder niet verplicht. We raden echter wel aan om ten minste één koolmonoxidemelder in de buurt (tussen 1 en 3 meter) van je cv-ketel of kachel te plaatsen. Daarnaast is het voor maximale veiligheid verstandig om op elke verdieping en in iedere slaapkamer een melder op te hangen.