Wat een elektrische kachel verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het vermogen van de verwarming, op welke stand de kachel staat en hoe energiezuinig het apparaat is. Ook de isolatie van de kamer is van invloed; als er in de ruimte veel warmte verloren gaat, moet de verwarming extra hard werken om de temperatuur op de ingestelde graad te behouden. Het verbruik van je kachel kun je berekenen met deze formule: vermogen (in kW) x gebruikstijd (in uren) = stroomverbruik (in kWh).
Energiezuinige verwarming
Zoek je een energiezuinige verwarming? Een elektrische verwarming houdt je huis op een verantwoorde manier warm. Zo bespaar je geld en energie. Lees hier meer over de verschillende modellen energiezuinige kachels en vind de elektrische verwarming die bij jou past.
Wat verbruikt een elektrische kachel?
Welke elektrische kachels zijn energiezuinig?
Wat een elektrische kachel energiezuinig maakt, hangt af van het model, het vermogen en de functies. Een straalkachel is bijvoorbeeld zeer energie-efficiënt doordat het alleen mensen en voorwerpen verwarmt, zodat er geen energie verloren gaat. Een oliekachel blijft lang warm, ook als hij al uitstaat. Wil je meer invloed hebben op je energieverbruik? Gebruik dan een slimme thermostaat om je energieverbruik volledig onder controle te krijgen en slimme radiatorknoppen om de temperatuur per kamer te regelen, zodat je geen energie verspilt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van energiezuinige kachels, in willekeurige volgorde.
Energiezuinige convectorkachels
Een convectorkachel werkt op basis van convectie. Het zuigt de koude lucht naar binnen en duwt de warme lucht weer naar buiten. Dit zorgt voor een geleidelijke verspreiding van warmte. Het duurt iets langer voordat de hele ruimte is verwarmd, maar dit type verwarming werkt op dezelfde manier als een reguliere kachel en kan laatstgenoemde ook compleet vervangen. Waar je een ventilatorkachel bijvoorbeeld als bijverwarming gebruikt, heb je aan een convectorkachel als hoofdverwarming genoeg. Mocht je een gaskachel hebben, dan kan de overstap naar een convectorkachel zeer voordelig zijn, zowel in energiegebruik als in kosten.
Energiezuinige straalkachels
Straalkachels zijn heel energiezuinig. Deze kachels verwarmen met infrarood mensen of voorwerpen, in plaats van een volledige ruimte. Dit is veel energie-efficiënter. Een infraroodkachel gebruikt minder wattage dan een reguliere kachel, waardoor er minder energie verloren gaat. Een straalkachel is de beste optie voor koudere ruimtes, zoals een garage of kamer met slechte isolatie, omdat het veel gerichter verwarmd.
Energiezuinige oliekachels
Oliekachels verwarmen de olie in de verwarming en vervolgens verspreidt die warmte zich gelijkmatig door de kamer. Het voordeel hiervan is dat de olie lang heet blijft, ook nadat je de kachel hebt uitgezet. Hierdoor heb je minder energie nodig wanneer je een ruimte voor langere tijd wilt verwarmen.
Energiezuinige keramische kachel
Een keramische kachel heeft een keramische plaat die hitte verspreidt. Het voordeel van deze kachel is dat hij snel warm wordt en daardoor geen energie verspilt tijdens de opwarming. Ook werkt hij op een lager vermogen. De plaat houdt de warmte goed vast, zodat er minder energie nodig is om warmte op te wekkenmaar de warmte zich wel voldoende verspreidt.
Energiezuinige ventilatorkachel
Een ventilatorkachel wekt hitte op door middel van een gloeidraad en blaast vervolgens warme lucht de kamer in. Het voordeel van deze kachel is dat een ruimte snel warm wordt. Houd er wel rekening mee dat deze verwarming geluid maakt wanneer je hem gebruikt. Gebruik de kachel bijvoorbeeld om snel een kamer te verwarmen, en zet hem daarna uit. Dit bespaart je ook energie. Energiezuinige ventilatorkachels maken gebruik van energie-efficiënte verwarmingselementen, een programmeerbare thermostaat en een timer.
Bespaar energie met een energiezuinige kachel
Bespaar geld en energie met een elektrische energiezuinige kachel. Ga voor een convector-, straal-, olie-, keramische of ventilatorkachel om tijdens koude dagen toch warm te blijven, zonder dat je te veel energie verbruikt. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Kijk goed welke elektrische kachel het beste bij jouw situatie past. Let daarbij bijvoorbeeld op de grootte van de kamers die je wilt verwarmen, welk vermogen je nodig hebt en welke functies voor jou belangrijk zijn, zoals kantel- en oververhittingsbeveiliging. Verder is het handig als de kachel meerdere verwarmingsstanden heeft, zodat je precies de temperatuur kunt kiezen die je nodig hebt.