Een thermostaat meet de temperatuur in de kamer en zorgt ervoor dat de ruimte weer op de ingestelde temperatuur komt. Een slimme thermostaat doet zelfs veel meer dan dat. Zo kun je ze voorprogrammeren, zodat de verwarming op een tijdstip naar keuze aanspringt en rond de tijd dat je naar bed gaat, automatisch uit gaat. Je bedient een slimme thermostaat met een app op je tablet of smartphone. Ben je al onderweg, maar vergeten de verwarming uit te zetten? Geen probleem, je schakelt via de app je verwarming op afstand alsnog uit. Sommige modellen passen zich zelfs aan je weekritme aan, zodat hij precies weet wanneer jij de verwarming nodig hebt. Via de app krijg je ook meer inzicht in je energieverbruik.
De beste slimme thermostaat voor thuis
Inhoud
- Wat is een slimme thermostaat?
- Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?
- Hoe kies je een slimme thermostaat voor jouw huis?
- Welk type verwarming heb je?
- Welke thermostaat past bij welke ketel?
- Welke thermostaat is energiezuinig?
- Welke thermostaat kun je gemakkelijk op afstand bedienen?
- Welke app werkt met welke thermostaat?
- Slimme thermostaten met extra functies: zelflerend, bewegingssensoren en automatisch aanpassen aan het weer
Een slimme thermostaat regelt de verwarming in je huis op een energiezuinige manier. Lees hier meer over de functies en voordelen van slimme thermostaten, en waar je op moet letten wanneer je een thermostaat kiest.
Wat is een slimme thermostaat?
Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?
Slimme thermostaten bieden meerdere voordelen ten opzichte van een reguliere thermostaat:
- Energie en kosten besparen: de verwarming staat niet meer onnodig aan. Ook als je niet thuis bent, kun je je verwarming bedienen. Stel je thermostaat zo in dat hij ’s avonds automatisch uitgaat, dan kun je hem ook niet vergeten uit te zetten. Een slimme thermostaat detecteert wanneer er een raam of deur openstaat en schakelt dan automatisch de verwarming uit. Zo vindt er geen verspilling plaats.
- Overal controle: schakel de thermostaat in en uit wanneer je wilt, waar je ook bent.
- Gebruiksgemak: bedien je thermostaat met de app of met je stem, bijvoorbeeld met Google Assistent of Alexa. Zo hoef je niet eens op te staan om de temperatuur in je woning aan te passen.
- Volledig inzicht in je gebruik: kijk wanneer de thermostaat te hoog of te lang staat ingesteld, en pas je planning met gemak aan.
Hoe kies je een slimme thermostaat voor jouw huis?
Welke slimme thermostaat geschikt is voor jouw huis, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type verwarming, maar houd ook rekening met de bediening, extra functies en hoe energiezuinig je thermostaat is. Overweeg goed welke opties voor jou belangrijk zijn en kies vervolgens de slimme thermostaat die bij jouw wensen en energieverbruik past.
Welk type verwarming heb je?
Om te weten welke slimme thermostaten geschikt zijn voor jouw woning, is het belangrijk om te weten welke verwarming je hebt. Voor stadsverwarming heb je bijvoorbeeld een speciale regelset nodig. Heb je een cv-ketel? Hieronder bespreken we welke thermostaten compatibel zijn met diverse soorten cv-ketels.
Welke thermostaat past bij welke ketel?
Bijna elke slimme thermostaat is compatibel met Intergas- en Remeha-ketels, maar bij een Bosch-thermostaat heb je een Easy Control-adapter nodig. Bosch-thermostaten passen dan wel weer direct op Bosch-, Radson- en Nefit-ketels. Dietrich Domolight-ketels werken alleen goed samen met Netatmo-thermostaten. Voor AWB- en ATAG-ketels kun je het beste Honeywell- of tado-thermostaten gebruiken om optimaal van alle functies te kunnen genieten. Gebruik voor alle andere merken tado-thermostaten.
Welke thermostaat is energiezuinig?
Thermostaten zijn het energiezuinigst wanneer je de temperatuur per kamer kunt bedienen. Zo verwarm je alleen de ruimte die je wilt verwarmen en verspil je geen energie. Een slimme radiatorknop is hierbij een handig hulpmiddel. Het helpt ook als je tijdschema’s per kamer kunt instellen om volledige controle over je energieverbruik te krijgen. Sommige thermostaten ‘leren’ van je gebruiken en passen daar het energiegebruik op aan. Ook zijn er modellen die weten wanneer er een raam of deur openstaat, of die doorhebben wanneer je niet thuis bent. Zo schakelt de verwarming automatisch uit, waardoor je geen energie verspeelt.
Welke thermostaat kun je gemakkelijk op afstand bedienen?
Vrijwel alle slimme thermostaten zijn met een app te bedienen. Deze installeer je op je smartphone of tablet. Vervolgens pas je de temperatuur via de app aan, of je nu thuis bent of onderweg. Sommige thermostaten kun je ook via een internetbrowser, dus via je laptop of desktop, bedienen. Maak je gebruik van een spraakassistent zoals Google Assistent of Alexa? Dan kun je de temperatuur in huis zelfs met je stem aanpassen.
Welke app werkt met welke thermostaat?
Elk merk dat slimme thermostaten verkoopt, heeft ook een eigen app dat speciaal is ontwikkeld voor de slimme apparaten van dat merk. Zo werkt een Google Nest-thermostaat met een Nest-app. Met deze app bedien je niet alleen je thermostaat, maar ook andere slimme apparaten in huis. Zo creëer je je eigen smarthome. Controleer voordat je een thermostaat kiest of de app compatibel is met jouw model smartphone of tablet.
Slimme thermostaten met extra functies: zelflerend, bewegingssensoren en automatisch aanpassen aan het weer
Wanneer je een slimme thermosstaat kiest, is het belangrijk om te letten op de extra functies. Zo zijn sommige thermosstaten zelflerend, wat inhoudt dat de thermosstaat de verwarming afstelt op basis van jouw gedrag. Heeft jouw thermostaat bewegingssensoren? Dan weet de thermostaat wanneer je het huis verlaat of wanneer je binnenkomt, zodat de verwarming automatisch uit- of aanslaat. Thermostaten met een weermonitoring passen de temperatuur in huis aan op basis van de weersverwachting. Hiermee bespaar je nog meer energie.