Een harde schijf – vaak afgekort tot HDD (hard disk drive) – is een opslagapparaat dat gegevens opslaat met draaiende magnetische schijven. Een bewegende arm stuurt de schijven aan, die aan het werk worden gezet als je bestanden opslaat of opent. De werking van een harde schijf heeft daarom wel iets weg van een platenspeler. Je hebt interne harde schijven, die onderdeel zijn van je pc of laptop, en externe harde schijven, die je koppelt aan je apparaat om zo bestanden buiten je laptop of desktop op te slaan. HDD’s staan bekend om hun grote opslagcapaciteit. Zo vind je bij MediaMarkt harde schijven waarop je tot wel 18 terabyte aan bestanden bewaart. Ter illustratie: op zo’n harde schijf passen ongeveer 1.800 Full HD-films.
SSD of harde schijf (HDD): welke manier van opslag kies jij?
Foto’s, Word-bestanden, programma’s of video’s opslaan op je laptop of computer kan in principe op 2 manieren: met een harde schijf of een SSD. Hoewel je op beide bestanden opslaat, zit er nog behoorlijk wat verschil in de manieren van computeropslag. In dit artikel leer je wat die verschillen precies zijn en ontdek je wat voor jou de beste wijze is om bestanden op te slaan.
Wat is een harde schijf (HDD) precies?
Wat is een SSD?
SSD staat voor solid-state drive en is ook een bron waarop je bestanden opslaat op bijvoorbeeld je computer of laptop. Hiervoor maakt een SSD gebruik van slimme geheugenchips, waar bestanden direct op worden opgeslagen. Net als bij de harde schijf heb je ook interne SSD’s en externe SSD’s. Bestanden sla je snel op en open je ook vliegensvlug vanaf een SSD. Dat komt omdat alles direct in de SSD wordt opgeslagen, waar bestanden bij een harde schijf eerst langs verschillende onderdelen van de schijf gaan. De maximale opslagruimte op een solid-state drive is 8 terabyte (TB).
De verschillen tussen een interne HDD en interne SSD
Doordat bestanden direct worden opgeslagen op een interne SDD, is deze manier van bestanden opslaan tot wel 4 keer sneller dan op een harde schijf. Op een HDD moeten bestanden namelijk eerst nog langs de draaischijf, wat langer duurt. Dit verschil merk je vooral naarmate de harde schijf langer in gebruik is en voller raakt. Dit maakt dat een HDD meer energie verbruikt dan een SSD en meer geluid maakt. Een interne SSD heeft dan ook gemiddeld een langere levensduur. Daar staat tegenover dat je op een HDD aanzienlijk meer bestanden kunt opslaan en dat je gemiddeld meer betaalt voor een SSD.
De verschillen tussen een externe HDD en externe SSD
In principe zijn de verschillen tussen een externe HDD en een externe SSD hetzelfde als voor de interne varianten van beide opslagmanieren. Een externe SSD slaat bestanden net als een interne SSD direct op, waardoor je bestanden aanzienlijk sneller overzet dan met een externe HDD. Daarnaast is de externe SSD stiller, zuiniger en gaat hij langer mee dan een externe harde schijf. Verder hebben externe HDD’s meer opslagcapaciteit en zijn ze over het algemeen goedkoper dan een SSD.
SSD of harde schijf: wat past bij jouw gebruikssituatie?
- SSD: een SSD past het beste bij je als je zoekt naar een manier om je computer of laptop sneller te maken. Bestanden sla je direct op met een SSD, wat je apparaat sneller, energiezuiniger, stiller en duurzamer maakt.
- HDD: ga voor een harde schijf als je een manier zoekt om heel veel of heel grote bestanden op te slaan.