Een HDMI-aansluiting heeft 19 kleine pinnetjes die informatie doorgeven tussen de apparaten die het verbindt, bijvoorbeeld van een gameconsole naar een tv-scherm. De HDMI-aansluiting wordt veel gebruikt om audio- en videoapparaten aan te sluiten. Dat komt vooral omdat HDMI ARC ondersteunt. ARC (Audio Return Channel) zorgt ervoor dat geluid wordt teruggestuurd naar een bron, zoals een smart-tv, receiver of soundbar. Hierdoor kun je bijvoorbeeld geluid dat van een blu-rayspeler komt via je smart-tv afspelen op externe speakers of soundbars. Tegenwoordig kom je ook steeds vaker eARC HDMI-kabels tegen. Die toegevoegde ‘e’ staat voor enhanced. Met deze verbeterde HDMI-kabels stuur je audio door naar krachtige geluidsystemen, zoals apparaten met Dolby Atmos.
Het verschil tussen een HDMI- en DisplayPort-aansluiting
Wanneer je apparaten verbindt met bijvoorbeeld je televisie, laptop of computermonitor gebruik je meestal de HDMI- of de DisplayPort-aansluiting. Maar welke aansluiting gebruik je wanneer? In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen een HDMI- en een DisplayPort-aansluiting. Daarnaast leer je wanneer je voor welke aansluiting kiest.
Wat is een HDMI-aansluiting?
Verschillende versies van HDMI
In de loop der tijd zijn er verschillende HDMI-versies verschenen. Elke nieuwere versie is net iets krachtiger dan haar voorganger, waardoor signalen sneller en beter worden doorgegeven. In de praktijk kom je 3 verschillende versies tegen: HDMI 1.4, HDMI 2.0 en HDMI 2.1. Een HDMI 1.4-aansluiting is vooral geschikt als videokabel, als je bijvoorbeeld een dvd-speler aansluit op je tv. De sterkere HDMI 2.0-aansluiting gebruik je als je bijvoorbeeld op meerdere monitoren wilt werken of als je films wilt kijken en games wilt spelen met hogere 4K-resolutie. Met de krachtigste, de HDMI 2.1-aansluiting, verbind je meerdere 4K-monitoren en speel je content met 8K-resolutie af. Deze kabel is bijvoorbeeld de standaard voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en Xbox Series S.
Wat is een DisplayPort?
Een DisplayPort-aansluiting gebruik je net als HDMI om 1 of meerdere apparaten aan elkaar te verbinden en zo de audio- en beeldsignalen onderling door te geven. De DisplayPort-aansluiting wordt in de praktijk vooral gebruikt om monitoren aan computers of laptops te verbinden. DisplayPort-kabels hebben een hoge bandbreedte. Dit betekent dat ze veel signalen tegelijk en snel kunnen doorsturen. Dit is bijvoorbeeld handig als je meerdere monitoren met hoge 4K- of 8K-resolutie wilt verbinden. Vooral als je grote games speelt op je computer, heb je een goede DisplayPort-verbinding nodig.
Verschillende versies van DisplayPort
Net als bij HDMI-kabels zijn er ook verschillende versies van de DisplayPort-aansluiting: DisplayPort 1.2, 1.3, 1.4 en 2.0. Gebruik een DisplayPort 1.2-kabel als je niet heel grote programma’s gebruikt of grafische games speelt op je computer, maar wel meerdere monitoren wilt aansluiten. Als je bijvoorbeeld veel YouTube-filmpjes kijkt via je computer, is het slimmer om voor de iets krachtigere DisplayPort 1.3-kabel te gaan. Kies de DisplayPort 1.4 als je vooral games speelt met 4K-resolutie. Deze kabel is in principe ook geschikt voor 8K-games, maar de DisplayPort 2.0-kabel is hier nog beter geschikt voor. Deze stuurt 8K-content namelijk sneller door (120 Hz) dan de DisplayPort 1.4-kabel (60 Hz).
Wanneer kies je HDMI en wanneer DisplayPort?
Het liefst verbind je alle apparaten die je op een tv aansluit met een HDMI-kabel. Bij een gameconsole of als je een Google Cromecast installeert, heb je sowieso een HDMI-aansluiting nodig. De DisplayPort is weer geschikter als je monitoren wilt aansluiten op je computer. Game je veel op je computer? Ga dan voor een DisplayPort-aansluiting.