DLNA is geen programma of software, maar het is de techniek die ervoor zorgt dat slimme apparaten onderling met elkaar communiceren. Bij DLNA heb je te maken met zogenaamde clients en servers. Een server is het apparaat waarop je lokaal opgeslagen bestanden bewaart. Dit kunnen belangrijke Excel-documenten zijn, nieuwe vakantiefoto’s of volledige muziekalbums die je hebt gedownload. Je laptop of computer kan als server fungeren, al wordt vaak ook een NAS gebruikt. Een NAS (Network Attached Storage) is een soort kleine computer en persoonlijke clouddienst ineen, waarop je draadloos persoonlijke bestanden opslaat en bewaart.
Wat is DLNA?
DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Het is een standaard die ervoor zorgt dat je lokaal opgeslagen bestanden makkelijk en draadloos deelt tussen apparaten. Als een apparaat DLNA ondersteunt, dan kan het media draadloos doorsturen naar andere slimme DLNA-apparaten. Zo zet je bijvoorbeeld foto’s op je laptop die je dankzij doorsturen via DLNA net zo makkelijk bekijkt op je tablet.
Hoe werkt DLNA precies?
Clients zijn de apparaten die je draadloos verbindt en aansluit aan je server. Dit kan een smartphone zijn, maar ook tablets, laptops, computers, slimme speakers en gameconsoles passen op je server. Zolang een apparaat DLNA-gecertificeerd is, kun je het verbinden aan je DLNA-server. In principe zijn tegenwoordig alle slimme apparaten DLNA-gecertificeerd. In de handleiding van ieder apparaat moet staan of het wel of niet DLNA ondersteunt. Naast dat je apparaten DLNA moeten ondersteunen, is een stabiele wifiverbinding ook belangrijk. Anders kun je jouw bestanden niet streamen via je server naar je clients.
Via welke apparaten werkt DLNA?
Hieronder zetten we de meest gebruikte apparaten die Digital Living Network Alliance ondersteunen op een rijtje:
- Audiostreamers
- Blu-rayspelers
- Chromecasts
- Computers
- Gameconsoles
- Laptops
- Mediaspelers
- NAS
- Receivers
- Smartphones
- Tablets
Werkt DLNA ook met apps als Netflix en Spotify?
DLNA is specifiek bedoeld om je eigen bestanden makkelijk op te slaan en te delen met al je apparaten. Met ‘eigen bestanden’ bedoelen we bijvoorbeeld dat filmpje dat je op vakantie hebt gemaakt met je videocamera of de jaarrekeningen die je in Excel hebt gemaakt. Dit maakt DLNA anders dan Netflix en Spotify. Dit zijn namelijk online streamingdiensten met hun eigen content. Je kunt deze content ook op verschillende slimme apparaten afspelen en streamen, maar daar heeft DLNA niets mee te maken.