Bij de aanschaf van een pc wil je zeker weten dat het apparaat voldoende opslagruimte heeft. Maar wat is voldoende? Wat voor jou de ideale hoeveelheid is, bepaal je aan de hand van jouw computergebruik. Met andere woorden: de bestanden die je gaat opslaan. Games, films en foto’s zijn over het algemeen grote bestanden en nemen meer ruimte in dan muziek- of tekstbestanden. Als gamer of fotograaf heb je dus meer opslagruimte nodig dan iemand die vooral mailt en surft op het internet. Let bij het uitzoeken van een nieuwe computer ook op het RAM-geheugen, ook wel werkgeheugen genoemd. Dit slaat je handelingen op, zoals het openen van programma’s. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je pc. Een groot RAM-geheugen is vooral handig wanneer je zware software gebruikt, zoals games of Photoshop.
Hoevel opslagruimte heb je nodig voor je pc?
Inhoud
- Wat voor bestanden wil je opslaan?
- Hoeveel data heb je nodig als je vooral surft, e-mailt en foto’s opslaat?
- Hoeveel data heb je nodig als je foto’s en video’s opslaat en soms programma’s installeert?
- Hoeveel data heb je nodig als je grafische programma’s gebruikt of veel gamet?
- SSD of HDD
- Zo zorg je voor extra opslagruimte voor je computer
Opslagruimte is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste pc. Je wil immers genoeg ruimte hebben om al je documenten, foto’s en films op te slaan. En misschien installeer je ook nog zware software. Hoeveel opslagruimte is voor jou voldoende? In dit artikel lees je hoe je dat bepaalt.
Wat voor bestanden wil je opslaan?
Hoeveel data heb je nodig als je vooral surft, e-mailt en foto’s opslaat?
Als je je computer gebruikt om te internetten en te mailen, maar soms ook foto’s en tekstbestanden opslaat, is een opslagruimte van 1 TB meestal genoeg. 1 TB (terabyte) staat gelijk aan 1.000 GB.
Op een computer met 1 TB opslagruimte kun je gemiddeld het volgende kwijt:
- 100 Full HD-films
- 20.400 foto’s (afhankelijk van de resolutie)
- 17.000 uur muziek
Houd je het alleen bij mailen en internetten? Dan is een opslag van 128 GB of 256 GB misschien al voldoende. Houd er rekening mee dat software, zoals Word en PowerPoint, redelijk veel ruimte inneemt.
Hoeveel data heb je nodig als je foto’s en video’s opslaat en soms programma’s installeert?
Gebruik je je computer om foto- en videobestanden op te slaan én werk je met verschillende programma’s? Dan kom je al snel uit bij een opslagruimte van 2 TB. Deze capaciteit is geschikt als je veel films, foto’s of andere grote bestanden bewaart.
Op een pc met 2 TB opslagruimte kun je gemiddeld het volgende kwijt:
- 200 Full-HD films
- 40.800 foto’s (afhankelijk van de resolutie)
- 34.000 uur muziek
Hoeveel data heb je nodig als je grafische programma’s gebruikt of veel gamet?
Wie fanatiek gamet of dagelijks grafische software gebruikt, heeft over het algemeen een pc met veel opslagruimte nodig. Deze software neemt nu eenmaal veel ruimte in beslag. Met 3 of 4 TB kun je naar hartenlust films, foto’s en programma’s opslaan.
Op een pc met 4 TB opslagruimte kun je gemiddeld het volgende kwijt:
- 400 Full-HD films
- 81.600 foto’s (afhankelijk van de resolutie)
- 68.000 uur muziek
Let, zeker bij intensief gebruik, ook op het werkgeheugen van een computer. Een groot RAM-geheugen is vooral praktisch als je grote games speelt of zware software, zoals Photoshop en InDesign, tegelijkertijd gebruikt. Een computer moet namelijk hard werken om deze handelingen uit te voeren. Met 16 tot 32 GB aan werkgeheugen gaat dat een stuk vlotter.
SSD of HDD
Als je naar een nieuwe pc zoekt, kom je 2 soorten opslagruimte tegen: SSD en HDD. Wat is het verschil? In veel computers zit een harde schijf (HDD). Dit apparaat bestaat uit een bewegende schijf en een lezer. Anders is dat bij een Solid State Drive (SSD), die geen draaiende onderdelen bevat. Met een HDD beschik je over meer opslagruimte voor minder geld. Een interne SSD is gemiddeld een stuk sneller, en je computer daarom ook. Bovendien is een SSD minder vatbaar voor schokken, bijvoorbeeld als je je laptop laat vallen. Er zijn ook computers met zowel een SSD als een HDD.
Zo zorg je voor extra opslagruimte voor je computer
Kom je op je pc toch opslagruimte te kort of wil je je een back-up maken van je computer? Dan heb je een externe harde schijf nodig. Dit apparaat sluit je met een kabel aan op je computer. Op een externe harde schijf sla je tot wel 20 TB aan bestanden op. Voor welke opslagcapaciteit je kiest, is afhankelijk van de bestanden die je opslaat. 1.000 vakantiekiekjes nemen logischerwijs minder ruimte in dan 1.000 videobestanden. Er zijn 2 soorten externe harde schijven: een HDD of een SSD. Ook hierbij geldt dat een externe SSD sneller, maar duurder is dan een externe HDD.