Gordon Moore (1929 – 2023) was een Amerikaanse ondernemer en de medeoprichter van Intel Corporation, dat we nu vooral kennen van de processoren in de meeste Windows-computers. Moore heeft een blijvende impact gehad op de technologische vooruitgang en de weg vrijgemaakt voor innovatie op grote schaal. Zo zijn er tegenwoordig zelfs AI-laptops met Intel-processors.
Wat is de wet van Moore?
AI en andere technologieën hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Gordon Moore heeft met zijn werk en de wet van Moore de weg opengelegd naar onder andere het gebruik van AI op grote schaal. Lees hier meer over Gordon Moore, de wet van Moore en wat de invloed van deze ondernemer is geweest op de ontwikkeling van AI.
Wat is de wet van Moore?
Moore's Law en de innovatie in rekenkracht
In 1965 deed Gordon Moore een voorspelling: het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling zal elk jaar verdubbelen. Dit houdt in dat de rekenkracht van chips steeds krachtiger wordt. Dit wordt de wet van Moore genoemd. Volgens Moore zou dit zeker 10 jaar standhouden. In 1975 paste hij zijn wet aan: de verdubbeling zou volgens hem per 2 jaar plaatsvinden. Dit bleek tot op heden te kloppen. Hoelang deze wet nog geldt, is inmiddels een discussiepunt geworden. De enorme vooruitgang op het gebied van technologie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat AI-programma’s zich snel konden en kunnen ontwikkelen.
AI en de wet van Moore
Omdat de rekenkracht van computers is blijven toenemen, is er voor AI-onderzoek steeds krachtigere hardware beschikbaar gekomen. Hierdoor kunnen computers steeds meer data verwerken en steeds ingewikkeldere algoritmen toepassen. Dit bevordert de ontwikkeling van AI behoorlijk en gaat gepaard met een kostendaling voor het gebruik en de ontwikkeling van technologieën. Dat heeft ervoor gezorgd dat AI op allerlei verschillende gebieden gebruikt wordt, van techbedrijven tot de gezondheidszorg, en van de overheid tot de slimme apparaten bij jou in huis.