Kunstmatige intelligentie is een overkoepelende term voor computersystemen die menselijke denkprocessen imiteren. AI-systemen kunnen zo taken uitvoeren die normaal gezien alleen door mensen gedaan kunnen worden. Dit wordt gedaan met behulp van algoritmen en machine learning, waardoor AI-programma’s zichzelf kunnen verbeteren.
Wat is AI?
AI, artificiële intelligentie, is volop in ontwikkeling. Wat is kunstmatige intelligentie precies en in welke mate zal AI ons leven beïnvloeden? We vertellen je op deze pagina graag meer over artificial intelligence.
Wat valt er onder artificiële intelligentie?
Wat is machine learning?
AI maakt gebruik van machine learning om menselijke processen te leren, te verbeteren en dus na te bootsen. Hierbij geef je input aan een AI en laat je zien waaraan AI bepaalde dingen kan herkennen. Wanneer een machine bijvoorbeeld aardbeien van kersen moet scheiden, moet een mens input geven waaruit blijkt hoe de machine een bepaalde vrucht kan herkennen. Gaan we nog een stap verder, zoals bij deep learning, dan is de menselijke input niet nodig en heeft de desbetreffende machine zichzelf al aangeleerd wat een aardbei of kers is, en kan hij beide vruchten ook moeiteloos van elkaar onderscheiden.
Wat is deep learning?
Deep learning is een onderdeel van machine learning en is een manier om AI zelf te leren denken en beslissingen te laten nemen. AI krijgt veel data te verwerken en is zo in staat om nieuwe dingen te leren. Dit gebeurt met een neuraal netwerk, waar de processen van het menselijke brein worden nagebootst. Zo kunnen er meerdere afbeeldingen van verschillende koffiemachines aan AI worden getoond. De volgende keer dat de AI-computer een afbeelding van een koffiemachine ziet, zal de computer dit registreren als een koffiemachine. Maar ook apps voor geautomatiseerd tekstschrijven en spraakherkenning zijn aspecten die dankzij deep learning verder worden ontwikkeld, zodat ze op een correcte manier kunnen worden toegepast.
Wat is een neuraal netwerk?
Een neuraal netwerk is een groep verbonden neuronen, ook wel neuronaal netwerk genoemd. Deze groep bevindt zich in je brein. Er zijn ook kunstmatige neurale netwerken die zijn gebaseerd op de werking van de hersenen van de mens. Een kunstmatig neuraal netwerk wordt blootgesteld aan veel voorbeelden en leert patronen te herkennen, om zo betere resultaten te krijgen. Neurale netwerken worden in de praktijk bijvoorbeeld gebruikt voor beeld- en spraakherkenning, chatbots en medische diagnoses.
Wat is een algoritme?
Het woord algoritme is afkomstig van de naam van de Perzische wiskundige Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi, die medeverantwoordelijk was voor het overstappen van Romeinse cijfers naar Arabische nummers en de basis legde voor de moderne wiskunde. Vroeger werden algoritmen alleen gebruikt voor getallen, tegenwoordig is het veel meer dan dat. Een algoritme is een reeks stappen om een bepaald doel te bereiken of een probleem op te lossen. Zo kan een rekensom als een algoritme beschouwd worden, maar ook het aanzetten van je wasmachine vereist een aantal stappen. Net als het volgen van een recept, zijn dit simpele algoritmen.
Moderne algoritmes worden vaak gebruikt bij grote databases, zoals sociale media en streamingdiensten. Je gedrag wordt geanalyseerd en vervolgens krijg je zoekresultaten te zien die gebaseerd zijn op jouw gedrag. Kijk je graag Franse films op Netflix, dan is de kans groot dat de app je veel Franse films zal aanbevelen. De voorspelling van het algoritme is dan dat je andere Franse films ook leuk zult vinden. Zo wordt je tijdlijn op Facebook ook beïnvloed door algoritmen, en krijg je op YouTube reclames te zien die volgens de algoritmes voor jou interessant zijn.
Waarom is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie belangrijk?
AI kan ons leven een stuk gemakkelijker maken. Zo kan kunstmatige intelligentie processen automatiseren, snel grote hoeveelheden data verwerken en complexe taken uitvoeren. Dit kan zorgen voor meer efficiëntie en gemak, zowel in het dagelijks leven als in de samenleving. Denk hierbij aan de apparaten die onderdeel zijn van je smarthome, maar ook aan economische groei en maatschappelijke impact door bijvoorbeeld oplossingen te bieden voor problemen zoals armoede en milieuvervuiling.
Voor- en nadelen van AI
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Informatie toegankelijker maken. | Gevaar van verspreiding van verkeerde informatie op grote schaal. |
Grote hoeveelheid data snel kunnen verwerken. | Meer privacyrisico's en plagiaatgevoelig. |
Meer efficiëntie en productieverhoging. | Veiligheidsrisico’s; hacking en misbruik kunnen vaker voorkomen. |
Gebruiksgemak in het dagelijks leven. | Verlies van menselijke vaardigheden en afhankelijkheid van AI. |
Veelgestelde vragen over AI
Welke typen AI zijn er?
Er zijn verschillende typen AI’s, waaronder:
- Artificial Narrow Intelligence: dit zijn AI-systemen die één specifieke taak uitvoeren en hierin gespecialiseerd zijn. Denk hierbij aan chatbots en stemassistenten.
- Artificial General Intelligence: deze AI-systemen zijn gemaakt om intellectuele taken uit te voeren die mensen ook kunnen. Deze vorm van AI kan zelf nadenken en problemen oplossen.
- Artificial Super Intelligence: dit is een AI die de kennis en intellectuele vaardigheden van de mens overstijgt. Dit is vooral een conceptidee voor in de toekomst.
Kan AI emoties voelen?
We vroegen aan ChatGPT of het emoties kan voelen en kregen het volgende antwoord:
“Ik kan emoties niet voelen zoals mensen dat doen. Ik ben een AI en ik heb geen bewustzijn of subjectieve ervaringen. Mijn vermogen om te begrijpen en te reageren op menselijke emoties komt voort uit mijn geprogrammeerde kennis over menselijke taal en gedrag, maar het is niet gebaseerd op eigen emotionele ervaringen.”
Bron: ChatGPT 3.5
Wordt AI slimmer dan de mens?
De voorspelling is dat AI-technologie een steeds grotere rol in de maatschappij zal spelen. Singulariteit is het moment waarop de intelligentie van computers die van mensen voorbij zal streven. Er zal waarschijnlijk een moment in de toekomst zijn wanneer mensen computers niet meer kunnen begrijpen.
Is AI gevaarlijk?
AI zelf is niet gevaarlijk, maar de manier waarop AI-tools worden gebruikt kan wel gevaarlijk zijn. Zo kan AI sneller nepnieuws verspreiden en zorgen voor meer en slimmere oplichtingspraktijken. Denk hierbij aan spammailtjes die niet van echte mails zijn te onderscheiden. Ook kan het gebruik van AI privacy risico’s met zich meenemen. Wanneer AI ‘slimmer’ wordt dan de mens, kan het zelfs zo zijn dat AI-systemen hun eigen taal en manieren ontwikkelen die de mens niet meer kan begrijpen.
Gaat AI invloed hebben op onze banen?
Het kan zijn dat AI invloed gaat hebben op menselijke banen, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Ook geldt dit niet voor alle functies. Denk hierbij aan werk dat makkelijk geautomatiseerd kan worden en waarbij weinig denken is vereist. Houd er wel rekening mee dat alle output van AI altijd door een echt mens gecontroleerd moet worden. Hoewel het soms lijkt alsof AI zelf kan nadenken, blijft het natuurlijk kunstmatig en is het geen mens van vlees en bloed.
Discussies over AI
Er zijn al veel discussies gevoerd over de voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie. Een voorstander van AI is bijvoorbeeld ondernemer Mustafa Suleyman, de CEO van Microsoft AI en co-founder van DeepMind. Iemand die zich uitspreekt over de gevaren van AI is historicus en filosoof Yuval Noah Harari. Bekijk hieronder een discussie tussen beiden met Zanny Minton-Beddoes, de hoofdredacteur van The Economist.
Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.
Bron: YouTube The Economist