MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke processor heeft jouw laptop nodig?

Daan28 OKTOBER 2022
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Om uit te vinden of een laptop of computer goed bij jouw behoeftes past, kijk je naar de processor, ofwel de CPU. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller de computer. Wat doet een processor precies en hoe kies je de processor die bij je past?

Wat is een processor?

Processor

De processor in je laptop kun je zien als het brein: het haalt informatie op, ontcijfert dit en bepaalt vervolgens welke handeling er nodig is. Dit voert de processor zelf uit of hij geeft opdracht aan een ander onderdeel in de laptop om dit te doen. De processor wordt ook wel CPU genoemd. Dit is een afkorting van ‘central processing unit’, Engels voor ‘centrale verwerkingseenheid’. De processor heeft grote invloed op de snelheid van je computer of laptop. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller het apparaat. Het is dus belangrijk om een laptop te kiezen met een processor die voldoet aan jouw behoeftes. Als je graag games speelt of vaak video’s bewerkt, heb je bijvoorbeeld een krachtige en snelle processor nodig.

Welke processor heb ik nodig in mijn laptop?

Processor

Er zijn heel veel soorten processors en welke je kiest in jouw laptop hangt vooral af van waar je jouw laptop voor wilt gebruiken. Voor gamen kies je een andere processor dan voor het schrijven van teksten. Dus hoe gebruik jij jouw computer vooral?

Voor het schrijven van teksten, mailen of internetten

Dit zijn voor een computer simpele taken die je op elke laptop kunt uitvoeren. Hiervoor zijn alle processors geschikt, zoals de AMD Ryzen 3 of Intel Core i3, en je hoeft dus niet op specifieke eigenschappen te letten.

Laptop processor

Gamen

Speel je zwaardere games met grafische beelden? Dan heb je een computer nodig met een krachtige processor (en daarbij trouwens ook een goede videokaart ). Kies minimaal een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 of hoger.

Foto’s en video’s bewerken

Foto’s en video’s bewerken vraagt veel van je laptop. Namelijk meer rekenkracht en meer algemene kracht om bestanden met een hoge resolutie te bewerken. Kies daarom het liefst een krachtige processor zoals AMD Ryzen 7 of Intel Core i7.

Processor vergelijken: AMD Ryzen versus Intel Core

Processor

De processor in je Windows laptop of desktop komt 9 van de 10 keer van een van deze twee merken: Intel of AMD. Het verschil tussen deze twee concurrenten is tegenwoordig niet meer zo groot. Intel doet het al jaren goed op de markt en tot voor kort had bijna iedere verkochte laptop een Intel processor. Sinds een paar jaar wordt AMD echter steeds dominanter. Op dit moment staat AMD Ryzen bekend om een iets betere prestaties en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Terwijl Intel Core juist sterk is op betrouwbaarheid en snelheid.

Welke processor heb ik precies nodig?

Welke processor heb ik precies nodig?

Je weet nu welke processor je nodig hebt; bijvoorbeeld een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5, maar je ziet vervolgens allemaal verschillende cijfers en letters achter een processorfamilie staan? Wat betekent dit allemaal? Het klink ingewikkeld maar is eigenlijk heel simpel:

  • Intel Core i5-13600KF
  • AMD Ryzen 5 7600X

Uitleg

  • Processor merk (Intel of AMD)
  • Processor familie (Core of Ryzen)
  • Processor type (i5 of 5)

Generatie: hoe hoger dit getal des te nieuwer de processor is. Ieder jaar brengt zowel Intel als AMD een nieuwe generatie uit, deze zijn meestal krachtiger en/of energiezuinger dan de voorganger

Typenummer: Het typenummer geeft weer welke specifieke processor in de productlijn van Intel of AMD dit is

De letters achter een processor geven aan waar een processor voor geschikt is en wat hem typeert. Er zijn er heel wat en dit zijn de meest voorkomende:

  • U: heel energiezuinig (lees: dus langere lange batterijduur) maar minder in staat om zware taken achtereenvolgend uit te voeren.
  • H of X: hoge performance en in staat om lang zware taken uit te voeren zoals games of videobewerking, kost wel veel energie dus batterij
  • K: deze computers kan je overklokken
  • G: grafisch net iets krachtiger maar nog niet vergelijkbaar met een losse videokaart

Bekijk soortgelijke artikelen