MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke vaatwasser kiezen?

Luuk18 SEPTEMBER 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Er zijn verschillende soorten vaatwassers op de markt. Afhankelijk van jouw wensen én keukenmogelijkheden kies je voor een bepaald model. Elke soort heeft zijn eigen voordelen.

Onderbouwvaatwasser

Onderbouwvaatwasser - Images

Een onderbouwvaatwasser plaats je onder een aanrecht(blad), maar heeft geen keukendeurtje. In plaats daarvan is een onderbouwvaatwasser voorzien van een witte of rvs-deur. Als onderbouw mogelijk is, raden wij aan om een echte onderbouwvaatwasser te kopen. De afmetingen in de diepte passen beter dan een vrijstaande vaatwasser doet. In sommige situaties kan een vrijstaande vaatwasser ook als onderbouw geïnstalleerd worden, maar een echt daarvoor ontworpen onderbouwvaatwasser heeft altijd de voorkeur.

Plus- en minpunten onderbouwvaatwassers

+ Onder het aanrecht te plaatsen
+ Over het algemeen goedkoper dan inbouwvaatwasser
- Vrijstaande vaatwassers zijn minder geschikt als onderbouwvaatwasser

Vrijstaande vaatwasser 45 of 60 cm

Vrijstaande vaatwasser 45 of 60 cm - Images

Vrijstaande vaatwassers zijn verkrijgbaar in 2 verschillende breedtes: 60 cm breed en 45 cm breed. In een model van 60 cm kun je, afhankelijk van het merk en type vaatwasser, 12 tot 15 couverts plaatsen. ‘Couverts’ geeft aan voor hoeveel personen er bestek en servies kan worden geplaatst. Een smalle 45 cm afwasmachine biedt ruimte voor 9 couverts. Vrijstaande vaatwassers zijn beschikbaar in allerlei kleuren en stijlen. De meeste voorkomende kleuren zijn zilver, wit en (roestvrij)staal.

Plus- en minpunten vrijstaande vaatwassser 45 of 60 cm

  • Voor uiteenlopende gezinsgroottes
  • In allerlei stijlen verkrijgbaar
  • Neemt meer ruimte in beslag dan een inbouwvaatwasser



Opzetvaatwasser

Opzetvaatwasser - Images

De compacte opzetmodellen kunnen op een aanrecht of tafelmodel koelkast. Met ruimte voor 6 couverts zijn ze ideaal voor kleine huishoudens. Deze afwasmachines worden ook gebruikt in kleine kantoren. Pannen moeten met de hand worden afgewassen omdat ze er niet in passen. Niet alle opzetvaatwassers ondersteunen los zout en glansspoelmiddel, waardoor het noodzakelijk is om combi-tabletten te gebruiken.

Plus- en minpunten opzetvaatwasser

  • Past bovenop aanrecht of tafelmodel-koelkast
  • Geschikt voor kleine woonruimtes
  • Biedt met 6 couverts voldoende opbergruimte voor eenpersoonshuishoudens
  • Te klein voor pannen
  • Noodzakelijk combi-tabletten te gebruiken

Energielabels: kies de zuinigste vaatwasser

Energielabels - Images

Zuinige vaatwassers zijn te herkennen aan het energielabel. Dit is een verplicht informatielabel dat aangeeft hoeveel stroom een model verbruikt. Ook het jaarlijks waterverbruik staat op het label vermeld. De zuinigste vaatwassers hebben een energielabel A+++ of A+++-10%. Die 10 procent geeft aan dat het model nog eens 10% zuiniger is dan de maximale verbruikswaarde van A+++. Apparaten met label D zorgen voor het meeste verbruik, B en C zitten hier tussenin. Het enige nadeel van een zuinige vaatwasser is dat de vaatwasprogramma’s wat langer duren.

Met het oog op energiezuinigheid is een nieuwe afwasmachine kopen voordeliger dan het behouden van een oud model. Door technische ontwikkelingen verbruiken zelfs vaatwassers van slechts enkele jaren oud veel meer energie dan nieuwe apparaten. Een vaatwasser met energielabel A of A+ kost per jaar mogelijk tientallen euro’s extra. A+ is tegenwoordig zelfs het minst zuinige label bij vaatwassers!

Wij hebben een selectie gemaakt van de zuinigste apparaten, te herkennen aan ons Energiezuinig selectie-logo.

Geluidsniveau

Geluidsniveau - Images

De meeste mensen willen een stille vaatwasser. Vaatwassers kunnen immers best wat lawaai maken en je wil de herrie liever niet in de woonkamer horen. Bij een vrijstaande vaatwasser is kennis over het geluidsniveau van extra belang. Bij inbouwvaatwassers wordt het geluid namelijk gedempt door de omringende kasten, maar vrijstaande modellen hebben deze demping niet. Het geluidsniveau verschilt van 40 dB tot meer dan 50 dB. Houd bij het kiezen van een vaatwasser in gedachten dat een verschil van 3 dB een verdubbeling of halvering is van het lawaai dat je hoort. Wil je een stille vaatwasser? Neem er dan een van maximaal 45 dB. Minder dB is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Belangrijke eigenschappen

Aantal couverts - Images

Aantal couverts

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een vaatwasser: de ruimte die het apparaat heeft voor al je servies en bestek. De inhoud van een vaatwasser wordt aangegeven met het aantal couverts. Een couvert is het servies voor 1 persoon. Denk aan een dinerbord, ontbijtbord, kom, glas, bestek en kop en schotel.

Besteklade, bestekmand of bestekkorf - Images

Besteklade, bestekmand of bestekkorf

Vaatwassers zijn voorzien van een besteklade óf een bestekmand. Deze hebben elk hun voor- en nadelen. Een besteklade zit bovenin en is erg makkelijk in gebruik. Hij zorgt voor extra ruimte in de onderste lade, maar ook voor minder hoogte. Bij een bestekmand of korf is dit precies andersom: minder ruimte in de onderste lade, maar je behoudt de hoogte.

Zeolith®-droogtechniek - Images

Zeolith®-droogtechniek

Er zijn verschillende droogtechnieken waar een afwasmachine gebruik van kan maken, zoals condens-droogtechniek of ventilatie-droogtechniek. Tegenwoordig zijn er ook vaatwassers die zeolietkorrels gebruiken. De korrels van dit mineraal absorberen vocht en zorgen tijdens de absorbatie voor extra warmte, die kan worden ingezet om de vaat op lagere temperatuur te drogen. Deze nieuwe Zeolith®-technologie bespaart niet alleen tijd maar ook geld. Bovendien krijg je ook kunststof goed droog, iets waar de meeste vaatwassers juist de grootste moeite mee hebben.

Resttijdindicatie en starttijduitstel - Images

Resttijdindicatie en starttijduitstel

Afwasmachines zijn vaak uitgerust met een uitgestelde startfunctie. Hiermee geef je aan dat de afwasmachine op een bepaald tijdstip moet starten met het vaatwasprogramma. Dit is bijvoorbeeld handig als je een goedkoper nachttarief wil gebruiken. Ook kun je zo plannen dat de vaatwasser klaar is wanneer jij weer thuiskomt of opstaat. Zo blijft de vaatwasmachine niet onnodig lang aanstaan. De opties van deze functie verschillen per merk en model. Bij sommige vaatwassers kun je bijvoorbeeld kiezen voor 3, 6 en 9 uur. Terwijl andere modellen de keuze tussen 30 minuten en 24 uur bieden.

De programma’s - Images

De programma’s

Omdat vaatwassers beschikken over meerdere programma’s, kun je deze nauwkeurig afstemmen op jouw vaat. De belangrijkste programma’s zijn:
Normaal/dagelijks programma. 55°- 65°C, geschikt voor normaal bevuilde en niet ingedroogde vaat.
Autoprogramma. 50°- 70°C, programma dat temperatuur, watergebruik en duur aanpast aan de vuilheid van de vaat.
Ecoprogramma. 50°C, verbruikt minder energie door de lagere temperatuur en soms ook minder waterverbruik. Dit programma duurt langer dan een normaal programma.
Intensief programma. 70°- 75°C, geschikt voor erg bevuilde vaat met potten en pannen. Verbruikt meer water en energie.
Kort programma. 40°- 45°C, duurt ongeveer 30 minuten en is bedoeld voor licht bevuilde vaat.
Voorspoelprogramma. Dit programma is geschikt om etensresten uit de machine te spoelen of alvast het ergste vuil van de vaat weg te halen.

Halve belading - Images

Halve belading

Beschikt een vaatwasser over de ‘halve belading’ functie? Dan kunnen er kleine hoeveelheden vaat worden gewassen terwijl de afwasmachine rekening houdt met de lege ruimte. Hierdoor is de machine niet alleen snel klaar, maar wordt er tevens minder stroom en water verbruikt. Je moet hierbij wel zorgen dat de vaat op de juiste plek ligt. Meestal betekent dit dat je de vaat boven moet plaatsen.

Inbouwservice

Een vaatwasser aansluiten is een lastige klus. Media Markt verzorgt daarom de installatie van je nieuwe afwasmachine. Maar dit niet alleen: als jij dat wilt, voeren we ook je oude vaatwasser af. Na de installatie van de nieuwe vaatwasser geven we je uitleg of zelfs een korte demonstratie. Handig als je zo snel mogelijk gebruik wil maken van je aankoop!