Gasfornuis
Koken op gas is de traditionele manier van koken. Een gasfornuis heeft een gaskookplaat en meestal een elektrische oven. Een voordeel van een gaskookplaat is dat je de temperatuur heel nauwkeurig en snel kunt regelen. Zodra je het gas omlaag draait, merk je dat aan de hoogte van de vlam en gaat de temperatuur omlaag.
Een nadeel van gasfornuizen is dat de kookplaat niet altijd gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast kan koken met gas gevaarlijk zijn, omdat je met open vuur werkt. Gelukkig is elk gasfornuis tegenwoordig voorzien van vlambeveiliging: de gastoevoer stopt wanneer de vlam uitgaat. Koken op gas verbruikt zuurstof en daarom is het belangrijk goed te ventileren.
Gasfornuizen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Kies voor design, of ga voor één van de basismodellen.
Plus- en minpunten van een gasfornuis:
+ Temperatuur is goed te regelen
+ Verkrijgbaar in alle soorten en maten
+ Relatief zuinig in verbruik
+ Basismodel is relatief goedkoop
+ Luxe modellen hebben een mooi design met tijdloos uiterlijk
- Open vuur kan gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren
- Ventilatie tijdens het koken is nodig
- Fornuis schoonmaken is lastig