MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wat is een normale bloeddruk?

Nina31 OKTOBER 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Omdat je hart bloed met kracht je slagaders in pompt, ontstaat er druk op de bloedvaten. Dit wordt bloeddruk genoemd. Je bloeddruk kun je meten met een bloeddrukmeter. Op deze pagina vertellen we je meer over de gemiddelde bloeddruk, hoe je je bloeddruk kunt meten en wat je kunt doen als je een te hoge bloeddruk hebt.

Wat is een normale bloeddruk?

Wat een gezonde of normale bloeddruk is, is voor iedereen anders. Veel factoren spelen daarbij een rol, zoals leeftijd, ziekte of zwangerschap. Bloeddruk wordt aangegeven in bovendruk en onderdruk. De bovendruk, ook wel systolische bloeddruk genoemd, is de druk wanneer het hart zich samenknijpt. De onderdruk , de diastolische bloeddruk, is de druk wanneer het hart zich ontspant. De gemiddelde bloeddruk van een volwassene is 120 tot 140 mmHg bovendruk en 60 tot 90 mmHg onderdruk. Vanaf je 40ste is de kans op een hoge bloeddruk groter. Nadat je 70e is je bloeddruk standaard hoger. De Hartstichting raadt aan om vanaf je 40ste elk jaar je bloeddruk te meten, ook als je nergens last van hebt. Een hoge bloeddruk merk je namelijk niet altijd, maar het kan wel je kans op een beroerte of hartinfarct vergroten.

Bij kinderen tot 12 jaar is de bloeddruk meestal lager dan bij een volwassene. Ook hierbij spelen allerlei factoren een rol, zoals groeitempo, hart- en nieraandoeningen en overgewicht. Wat de normale bloeddruk voor een kind is, kan dus per persoon sterk verschillen.

Maak je je zorgen om je bloeddruk of dat van je kinderen? Neem dan contact op met je huisarts.

Gemiddelde bloeddruk per leeftijdsgroep in mmHg

EigendomKinderen (< 12 jaar)VolwassenenOuderen (> 70 jaar)
Bovendruk

104 - 127

120 - 140

140 - 150

Onderdruk

63 - 83

60 - 90

75 - 90

Hoe meet je je bloedruk?

Hoe meet je je bloedruk?

Je bloeddruk meet je met een bloeddrukmeter. Dit apparaat geeft je bloeddruk weer in millimeter kwik (mmHg). Volg dit stappenplan om je bloeddruk te meten:

  1. Ontspan een half uur voor de meting. Drink geen koffie en rook niet.
  2. Plaats de bloeddrukmeter ter hoogte van je hart om de arm die je het minst gebruikt. Zorg dat er geen kleding tussen zit.
  3. Neem de juiste houding aan: rechtop op een stoel, beide voeten naast elkaar op de grond.
  4. Druk op de startknop om te beginnen met de meting. Blijf rustig en stil.
  5. Noteer de waarden digitaal of in een notitieboekje, zodat je de resultaten de volgende keer met elkaar kunt vergelijken.

Wat moet je doen bij een te hoge bloeddruk?

Wat moet je doen bij een te hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziektes. Symptomen van een hoge bloeddruk zijn: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, kortademigheid en rusteloosheid. Je bloeddruk is te hoog als je bovendruk boven de 140 is en de onderdruk boven de 90. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je bloeddruk te verlagen of op peil te houden:

  • Eet gezond: minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Eet zoveel mogelijk volkoren producten en beperk je zoutinname (niet meer dan 6 gram per dag).
  • Beweeg elke dag. Als je niet aan sporten toekomt, probeer dan minstens een half uur te wandelen.
  • Beperk stress.
  • Drink minder alcohol.
  • Stop met roken. Nicotine verhoogt de bloeddruk.

Wat moet je doen als je bloeddruk te laag is?

Wat moet je doen als je bloeddruk te laag is?

Heb je een lage bloeddruk? Vaak is dat niet ernstig, maar het kan wel klachten veroorzaken. Zo kun je last hebben van duizeligheid, een licht of zwaar gevoel in je hoofd, zwarte vlekken of wazig zien, vermoeidheid, oorsuizen, hoofdpijn en flauwvallen. Heb je last van duizelingen? Span de spieren van je buik, billen of benen aan en maak vuisten. Let op dat je niet te snel opstaat. Zorg ook dat je genoeg drinkt. Vochtverlies, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij warm weer, kan ervoor zorgen dat je bloeddruk lager wordt.

Wat is een normale bloeddruk tijdens een zwangerschap?

Wat is een normale bloeddruk tijdens een zwangerschap?

Het is normaal dat je bloeddruk schommelt wanneer je zwanger bent. Zo’n 5% tot 18% van de zwangere vrouwen heeft last van een hoge bloeddruk. Hierbij kunnen klachten voorkomen, zoals hoofdpijn of lichtflitsen. Ook als je een auto-immuunziekte of suikerziekte hebt, is er kans dat je bloeddruk hoger is. Vaak is tijdens de eerste maanden van je zwangerschap je bloeddruk wat lager. Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met vermoeidheid en lichte duizeligheid. Houd tijdens een zwangerschap je bloeddruk goed in de gaten en raadpleeg een arts wanneer dat nodig is.