De speakers van een bone conduction-koptelefoon (in het Nederlands: ‘beengeleiding’-koptelefoon) rusten op het deel van je jukbeenderen, net iets voor je oor. Vanaf dat punt geleiden je jukbeenderen de geluidstrillingen uit de koptelefoon naar het binnenoor (het slakkenhuis). Het slakkenhuis maakt geen onderscheid tussen geluidstrillingen die binnenkomen via het trommelvlies of de jukbeenderen: het zet de trillingen door naar de gehoorzenuwen, die het op hun beurt weer doorgeven aan de hersenen. Zo geniet je van je favoriete muziek of podcast zonder dat je van de omgeving wordt afgesloten.
Wat is bone conduction en hoe werkt het?
Koptelefoons met bone conduction versturen geluidstrillingen via het bot in plaats van via de lucht. Waar een normale koptelefoon geluidstrillingen door de lucht stuurt en zo je trommelvlies laat trillen, communiceert bone conduction door middel van je jukbeenderen de trillingen direct naar het binnenoor. Ze slaan het trommelvlies volledig over.
Hoe werkt bone conduction in koptelefoons?
Is bone conduction veilig en wat is het risico op gehoorschade?
Bone conduction is de veiligste manier van muziek luisteren in het verkeer of in andere situaties waarbij omgevingsgeluid een belangrijke rol speelt. Je wordt namelijk niet volledig afgesloten van je omgeving. Om die reden horen oortjes met bone conduction ook tot de beste sport-oordopjes. Fietsers en hardlopers luisteren naar muziek zonder zich af te sluiten van het verkeer. Daarnaast loop je minder risico op gehoorschade met bone conduction. Het geluid gaat namelijk niet direct via je oor, maar via je hersenen. Toch loop je altijd risico op gehoorschade als je te lang naar te harde muziek luistert, ook als je een bone conduction-koptelefoon draagt.