Een goed begin is het halve werk. Naast de juiste sportkleding helpt een sporthorloge je om het meeste uit je trainingen te halen. Hierdoor behaal je makkelijker je doelen. Daarnaast geven sporthorloges meer inzicht in je eigen lichaam, waardoor je vervelende blessures voorkomt. Je houdt er onder andere mee bij hoeveel calorieën je verbrandt, het aantal kilometers dat je aflegt, je hartslag en de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Afhankelijk van het model komen daar nog specifieke functies bij. Zo houden Fitbit sporthorloges met slaapherkenning een slaapscore bij, waardoor je meer weet over je nachtrust en je op basis daarvan kunt trainen.
Sporthorloges: zó kies je er een die bij je past
Sporthorloges geven je een vliegende start op het veld. Gebruik een sporthorloge als fanatieke hardloper om je techniek te verbeteren, of als beginnende sporter om je ademhaling onder controle te krijgen. Wat voor sporter je ook bent: sporthorloges geven je alle informatie die je nodig hebt voor jouw training, zoals een afstandsmeter, ingebouwde gps en hartslagsensor. Ontdek welk model sporthorloge het beste bij jou past.
Sporthorloges voor beginners
Sporthorloges voor gevorderden
Ben jij een fanatieke sporter of avonturier en op zoek naar een horloge dat even fanatiek jouw prestaties bijhoudt? Dan is een sporthorloge met extra functies, metingen en inzichten een pre. Deze uitgebreide sporthorloges hebben verschillende sportprofielen waar je gemakkelijk tussen wisselt. Zo lees je tijdens elke sportactiviteit de juiste gegevens af. Of je nu aan het bergbeklimmen, zwemmen of wielrennen bent. Een van de meest uitgebreide sporthorloges op de markt is de Garmin Fenix 6X Pro. Dit ijzersterke horloge kan tegen een stootje en is tot 100 meter diepte waterbestendig. Ga je een lange tocht maken? Dit horloge gaat tot 21 dagen mee zonder op te laden. Garmin sporthorloges zijn ook te verbinden met je Android of Apple-smartphone, zo ontvang en verstuur je er berichten mee.
Sporthorloges die waterbestendig zijn
Vroeger moest een horloge af tijdens het zwemmen, nu doe je er speciaal een om. Waterbestendige sporthorloges houden zo al je activiteiten in het water bij. Denk aan zwemafstand en zwemsnelheid. Uitgebreide zwemhorloges hebben een speciaal swolf-trackingsysteem. Dit meetsysteem houdt het aantal zwemslagen bij. Een zwemhorloge moet natuurlijk waterdicht zijn. Hoe waterdicht een horloge is, wordt aangegeven met de termen ATM of BAR. Voor zwemmen en snorkelen heb je een sporthorloge nodig van minimaal 10 ATM. Wil jij gaan duiken? Dan heb je door de persdruk onder water een waterdichtheid van minimaal 20 ATM nodig.
Sporthorloges voor tijdens het hardlopen
Beginnende hardlopers hebben vaak al genoeg aan een sporthorloge dat afstand, snelheid en hartslag meet. Ben jij aan het trainen voor een marathon of wil je jouw hardlooptechniek naar een hoger niveau tillen? Dan is een speciaal sporthorloge voor hardlopers geen overbodige luxe. Deze sporthorloges zijn in staat om uitgebreid advies te geven om je hardlooptechniek te verbeteren. Pasfrequentie, grondcontacttijd, racevoorspelling en hersteladvies zijn hier voorbeelden van. Dit kan zo ver gaan als het meten van je verticale oscillatie. Dit is een manier om te analyseren of je geen energie verliest tijdens het hardlopen door een te grote verticale stapbeweging.
Sporthorloges voor tijdens het fietsen
Er is ruime keuze in sporthorloges voor tijdens het fietsen. Ga jij in het weekend met je vrienden een rondje wielrennen? Dan kun je vaak al uit de voeten met een simpel model. Dit legt jouw fietsroute nauwkeurig vast en vertelt je hoelang je erover hebt gedaan. Wil jij het wielrennen serieuzer aanvliegen? Dan hoort daar een horloge bij dat specifieke informatie geeft als trapfrequentie en trapvermogen. Andere interessante functies zijn de hartslagzone- en VO₂max-meters. Door binnen een specifieke hartslagzone te blijven, train je gericht op vetverbranding, conditie of uithoudingsvermogen. VO₂max zegt iets over de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam tijdens het sporten gebruikt. Dit geeft een goede indicatie van je algemene fitheid.
Sport-smartwatches en sporthorloges: dit is het verschil
Ze zitten allebei om je pols en geven gegevens door. Toch verschillen sport-smartwatches en sporthorloges van elkaar. Een smartwatch is in de eerste plaats een verlengstuk van je telefoon. Je ontvangt er berichten, kiest er muziek uit of belt er in sommige gevallen mee. Voorbeelden hiervan zijn de Apple Watch of Samsung Galaxy Watch. Bij ieder nieuw model komen er extra’s bij, waaronder functies die inzichten geven in jouw gezondheid. Inmiddels vertellen de meeste smartwatches je precies hoeveel uur je slaapt, hoelang je hebt getraind en wat je hartslag is. Toch blijft de focus het (tijdelijk) vervangen van je smartphone. Bij een sporthorloge ligt de focus specifiek op het bijhouden van jouw sportprestaties. Een sporthorloge meet je afstand, snelheid, hartslag en zuurstofgehalte. Afhankelijk van het soort sporthorloge komen daar specifieke functies bij. Aangezien sport-smartwatches en sporthorloges steeds meer functies krijgen, lijken de wearables steeds meer op elkaar.
De populairste merken
Momenteel zijn er 4 populaire merken sporthorloges en sport-smartwatches die met elkaar concurreren voor een plekje om jouw pols. Dit zijn de Apple Watch voor Apple-gebruikers, Samsung Galaxy Watch voor Android-gebruikers, het uitgebreide Garmin sporthorloge en de welbekende Fitbit. Benieuwd welk sporthorloge of sport-smartwatch het best aansluit op jouw wensen? Hieronder zie je een voorbeeld van deze 4 kanjers