Met een smartwatch heb je veel mogelijkheden. Je kunt er heel ouderwets de tijd op zien, maar ook meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten en oproepen. Daarnaast helpt een smartwatch om je gezondheid te tracken. Zo volgt hij je dagelijkse activiteiten qua stappen en sportprestaties. Voor muziekliefhebbers is een smartwatch handig, omdat je er muziek op kunt afspelen en bedienen zonder je telefoon bij je te hebben. Handig voor tijdens het sporten. Je kunt het horloge naar wens aanpassen door verschillende apps te installeren, waardoor het heel veelzijdig is. Uiteraard zijn er verschillende smartwatches met verschillende functies. Ontdek welke smartwatch het beste bij jou past of laat je inspireren door onze top 10 smartwatches.
Hoe werkt een smartwatch?
Smartwatches worden steeds vaker gedragen en steeds meer merken brengen hun eigen slimme horloge op de markt. Maar wat is een smartwatch eigenlijk precies en hoe werkt zo’n slim horloge?
Wat kun je allemaal met een smartwatch?
Je smartwatch met je telefoon verbinden
Om je slimme horloge te verbinden met je telefoon, download je de app van het smartwatchmerk op je telefoon. Voor Apple Watches is dat bijvoorbeeld de app Watch, voor Samsung-smartwatches download je Galaxy Wearable en ga naar de Garmin Connect-app als je een Garmin-smartwatch hebt. De verbinding met je telefoon werkt via elke app nagenoeg hetzelfde. Je zet bluetooth aan en je synchroniseert je slimme horloge met je telefoon. Als je apparaten zijn verbonden, kun je onder meer berichtjes ontvangen, nieuwsupdates lezen en je agenda bekijken via je smartwatch.
Smartwatch gebruiken zonder telefoon
Veel smartwatches zijn onlosmakelijk verbonden met een smartphone, maar wist je dat steeds meer slimme horloges ook zelfstandig te gebruiken zijn? Smartwatches die een zogenaamde ingebouwde eSIM hebben, hoeven niet per se gekoppeld te worden aan een telefoon. Als je een smartwatch koopt met 4G, LTE of Cellular in de naam, weet je dat het apparaat een ingebouwde eSIM heeft. Met deze slimme horloges kun je bellen, berichten ontvangen en internetten zonder dat je je telefoon nodig hebt.
Apps op je smartwatch zetten
Elk merk smartwatch heeft een app store waarmee je apps kunt downloaden. Dit werkt min of meer op dezelfde manier als op je smartphone. Het handige van apps op je smartwatch is dat je je telefoon niet uit je zak hoeft te halen om te whatsappen, het weerbericht te bekijken, je OV-reis te checken of een Uber te bestellen. Als je een smartwatch met wifi- of 4G-verbinding hebt, kun je direct apps downloaden op je horloge. Je kunt er ook voor kiezen om de apps te downloaden via de bijbehorende smartwatch-app op je telefoon.
Luister naar je favoriete hits op een smartwatch met bluetooth
Om muziek te luisteren op je smartwatch moet je eerst controleren of er al een streamingsapp standaard op het horloge staat, of dat je zelf een dienst (Spotify, bijvoorbeeld) moet installeren. Sommige smartwatches hebben geen muziekstreaming, dus check dat goed van tevoren. Om de muziek te luisteren kun je met bluetooth draadloze oortjes verbinden met je slimme horloge. Wanneer je smartwatch luidsprekers heeft, kun je ook zonder oortjes muziek afspelen.
Houd je dagelijkse activiteiten en prestaties bij met je smartwatch
Bijna alle smartwatches zijn verbonden met een gps-tracker, wat betekent dat het je dagelijkse activiteiten kan bijhouden en je sportprestaties kan meten. Heb je een activity tracker, dan meet je smartwatch onder meer hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en wat je slaappatroon is. Met een sporthorloge monitor je nog beter je sportactiviteiten. Zo hebben deze smartwatches diverse sportmodi, om bijvoorbeeld je wielren-, hardloop-, zwem- of roeiprestaties te meten. Sommige smartwatches hebben een ingebouwde gps, andere werken via de gps van je smartphone.