MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

De beste tips om je Android-smartphone te beveiligen

Roel13 MAART 2025
De beste tips om je Android-smartphone te beveiligen

Je smartphone is een belangrijk apparaat in het dagelijks leven. Hierop staan persoonlijk gegevens, belangrijke wachtwoorden en zelfs alle informatie over je betaalrekening. Zaak dus om je Android-smartphone goed veilig te houden. Profiteer van de tips in dit artikel.

Hoe beveilig je je smartphone?

Hoe beveilig je je smartphone?

Je Android-smartphone beveiligen is niet ingewikkeld en ook niet duur. Op het apparaat zelf vind je al verschillende manieren om je gegevens te beschermen tegen virussen, hackers of andere risico’s. Gebruik de volgende tips om je Android-telefoon zo veilig mogelijk te houden.

Wijzig je sim-pincode

Zeker nieuwe simkaarten hebben vaak een eenvoudig te kraken code, zoals ‘1234’. Zorg ervoor dat je deze direct verandert naar een unieke code die alleen jij kent. Om te voorkomen dat iemand met je simkaart toegang krijgt tot het telefoonnetwerk van je Android-smartphone, ga je naar de instellingen, vervolgens naar ‘Verbindingen’ en dan naar ‘Simbeheer’. Vervolgens kies je ‘Meer sim instellingen’ en dan ‘Beveiliging simkaart’.

Kies een sterke toegangscode

Kies een sterke toegangscode

Ga voor een moeilijk te kraken toegangscode. Kies dus niet voor ‘0000’ of je geboortejaar. Heeft jouw telefoon de optie om naast cijfers ook letters en speciale tekens te gebruiken in je toegangscode? Maak hier dan zeker gebruik van. Zo wordt het nog moeilijker voor anderen om je toegang te krijgen tot je telefoon. Je stelt je toegangscode in door via Instellingen naar Beveiliging te gaan en vervolgens ‘Schermvergrendeling’ te kiezen.

Gebruik een tweestapsverificatie voor apps

Een tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag voor apps met een inlog. Mocht iemand toevallig jouw wachtwoord raden, dan kunnen ze dankzij deze tweestapsverificacite nog steeds niet inloggen. Bij deze beveiligingsmaatregel ontvang je namelijk een code via mail of sms voordat je daadwerkelijk inlogt. Dit stel je in via de app van bijvoorbeeld DigiD of je bank.

Installeer alle Android- en app-updates

Installeer alle Android- en app-updates

Zorg dat je Android-telefoon helemaal up-to-date is. Bij een update krijgt je telefoon namelijk ook weer nieuwe beveiligingspatches die helpen om je smartphone zo veilig mogelijk te houden. Hetzelfde geldt min of meer voor app-updates. Je apps zijn het beste beveiligd in hun allernieuwste versie. Dit doe je door naar Instellingen te gaan en vervolgens ‘Software-update’ te selecteren. Zie je hier een nieuwe update staan? Download deze dan zo snel mogelijk. Om apps te updaten ga je naar de Play Store, klik je op je profielfoto en vervolgens op ‘Apps en apparaat beheren’. Zo zie je direct van welke apps een update beschikbaar is.

Download alleen apps uit de Google Play Store

De Google Play Store controleert apps op schadelijke software. Apps met te grote veiligheidsrisico’s zijn niet te downloaden vanuit de Play Store. Zorg dan ook dat je alleen apps gebruikt die je vanuit de Play Store downloadt en vermijd apps vanuit onbekende bronnen.

Scan je smartphone op virussen

Scan je smartphone op virussen

Om je Android-smartphone virusvrij te houden gebruik je een betrouwbare antivirus-app. Dit soort apps vind je in de Google Play Store. Er zijn betaalde en onbetaalde varianten van dit soort antivirus-apps, afhankelijk van de mate van beveiliging die je wil hebben. Twijfel je over welke app je moet nemen? Avast en Bitdefender zijn sowieso betrouwbare opties. Download de antivirus-app en scan je telefoon op mogelijk schadelijke bestanden.

Schakel je smartphone op afstand uit

Zorg dat de functie ‘Vind mijn apparaat’ aanstaat op je Android-smartphone. Mocht je telefoon kwijt of gestolen zijn, kun je met deze functie terugzien waar hij ongeveer moet liggen. Daarnaast kun je dankzij deze functie je telefoon op afstand vergrendelen of uitschakelen. Zo heeft degene die je telefoon heeft niet de kans om erin te komen. Je activeert deze functie door via je instellingen naar Google Services te gaan en vervolgens ‘Vind mijn apparaat’ aan te klikken.

Maak een back-up van je gegevens

Maak een back-up van je gegevens

Bewaar belangrijke gegevens op je Android-smartphone door regelmatig een back-up te maken. Zo slaat je Android-telefoon deze gegevens veilig op via Google Drive of een andere cloudservice die je gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om soms handmatig een back-up te maken of om je telefoon dit eens in de zoveel tijd automatisch te laten doen. Dit stel je in via Instellingen en ‘Google en Back-up’. Hier klik je op de optie ‘Back-up maken van gegevens’.

Verbind niet met openbare wifinetwerken

Openbare wifinetwerken in bijvoorbeeld restaurants of op vliegvelden zijn heel onveilig. Veel hackers gebruiken dit soort wifinetwerken om je Android-telefoon binnen te komen. Op dit soort locaties gebruik je liever je mobiele netwerk of je kiest ervoor om een VPN op je telefoon te zetten. Dit is een softwareprogramma dat je gegevens veilig houdt, ook als je op een openbaar netwerk zit.

Beheer je wachtwoorden in een app

Beheer je wachtwoorden in een app

Met een wachtwoordmanager maak je complexe en unieke wachtwoorden die niemand ooit zal raden. Deze wachtwoorden zijn zelfs zo lastig te onthouden dat je ze zelf misschien wel vergeet. Gebruik daarom wachtwoordbeheer in een app, die de wachtwoorden voor je onthoudt op een veilige manier. LastPass is zo’n app die je wachtwoorden op een veilige en betrouwbare manier beheert.

Gebruikt jouw smartphone Android?

Twijfel je of jouw smartphone wel op het Android-systeem draait? Dit kun je controleren door naar de instellingen van telefoon te gaan, daar op ‘Over deze telefoon’ te klikken en vervolgens naar ‘Systeeminformatie’ te gaan. Hier zie je of je een Android-telefoon hebt en ook direct op welke versie deze draait. Heb je een smartphone of opvouwbare telefoon van Samsung, Google Pixel, Nokia, Motorola, Xiaomi of OPPO? Dan weet je zeker dat je een smartphone Android gebruikt.

Ons advies voor het beveiligen van je Android-telefoon

Ons advies voor het beveiligen van je Android-telefoon

Het is belangrijk om je Android-telefoon goed te beveiligen. Alleen op die manier bescherm je jouw persoonlijke gegevens en privacy. Beveilig je Android-smartphone ten eerste door een sterke pin en toegangscode te verzinnen. Zet daarnaast tweestapsverificatie aan in apps die daarover beschikken, houd je telefoon en apps up-to-date en download alleen nieuwe applicaties vanuit Google Play Store. Zet een betrouwbare antivirus-app op je smartphone en zorg ervoor dat je ‘Vind mijn apparaat’ aan hebt staan voor als je telefoon kwijtraakt. Maak eens in de zoveel tijd back-ups van de gegevens op je telefoon, log niet in op openbare wifinetwerken en maak gebruik van een wachtwoordmanager voor de beste beveiliging. Met deze tips beveilig je jouw Android-smartphone op de best mogelijke manier.

Bekijk soortgelijke artikelen

Android-tips and -trucs
Smartphones

Android-tips and -trucs

Lees meer over Android-tips and -trucs
Hoe maak je een back-up van een Android-smartphone?-preview
Smartphones

Hoe maak je een back-up van een Android-smartphone?

Lees meer over Hoe maak je een back-up van een Android-smartphone?
Ios vs android
Smartphones

iOS of Android: verschillen en overeenkomsten

Lees meer over iOS of Android: verschillen en overeenkomsten