Elke keer als je de vriezer opent en weer dichtdoet, komt er vochtige lucht in. Dit vocht hoopt zich op, vaak tegen wanden of in de roosters, en bevriest. Na verloop van tijd wordt dit een flinke ijsophoping. Hierdoor heb je niet alleen minder ruimte voor je levensmiddelen, maar het kost je vrieskast ook meer energie om producten in te vriezen. Niet fijn voor je portemonnee. Kortom: je ontkomt er niet aan om je vriezer af en toe helemaal te ontdooien, zodat het apparaat weer optimaal werkt.
Hoe ontdooi je een vriezer?
Je vriezer ontdooien is misschien niet het leukste klusje, maar het is wel belangrijk om eens in de zoveel tijd te doen. Als er zich veel ijs ophoopt in je vriezer, dan heb je namelijk geen ruimte meer om je producten te bewaren. In dit artikel lees je waarom het nog meer belangrijk is om je vriezer te ontdooien, vind je een handig stappenplan en leer je hoe vaak je het ongeveer moet doen.
Waarom moet je een vriezer ontdooien?
Je vriezer ontdooien in 3 stappen
Om je vriezer te ontdooien, volg je de volgende 3 stappen:
- Maak je vriezer helemaal leeg en schakel hem uit.
- Laat de vriezer ontdooien.
- Maak de vriezer schoon.
Stap 1: maak je vriezer leeg en schakel hem uit
Haal al het eten uit je vriezer en bewaar het in een koelbox of op een andere koele plek. Zet vervolgens je vriezer uit of trek de stekker uit het stopcontact. Leg een lekbak onder de vriezer om het smeltwater op te vangen. Leg voor de zekerheid ook een dweil of handdoek neer.
Stap 2: ontdooi de vriezer (+ tips om dit te versnellen)
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot al het ijs gesmolten is. Dit kan een paar uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid ijs in je vriezer. Je kunt het proces versnellen door een pan met heet water in de vriezer te zetten of een speciale diepvriesontdooier gebruiken. Gebruik in ieder geval geen föhn, mes of ander scherp voorwerp om het ijs los te maken. Hiermee beschadig je de vriezer. Gebruik een houten spatel of pollepel als je echt grote brokken ijs wilt breken.
Stap 3: maak de vriezer schoon en zet hem weer aan
Als al het ijs gesmolten is, maak je de binnenkant van de vriezer schoon met een doek en een mild schoonmaakmiddel. Droog de vriezer goed na met een droge doek. Steek de stekker weer in het stopcontact en zet de vriezer aan. Wacht tot de vriezer de juiste temperatuur heeft bereikt en leg dan je eten er weer in.
Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?
Hoe vaak je een vriezer ontdooit, hangt ook een beetje af van het model vriezer. Zo duurt het bijvoorbeeld langer voordat grote vrieskisten echt hinder ondervinden van opgehoopt ijs dan kleinere tafelmodelvriezers. Met die wetenschap raden we aan om grote vriezers ongeveer 2 keer per jaar te ontdooien en kleine modellen 4 keer per jaar.
Wat zijn no-frost vriezers?
Sommige vriezers en ook koelkasten beschikken over ‘no frost’. Dit is een slimme techniek die ijsvorming voorkomt. Vriezers of koelkasten met no frost hebben een ventilator die de vochtige lucht die binnenkomt wegblaast voordat die kan bevriezen en ijs vormt. Een vriezer met no frost is niet alleen fijn omdat je hem nooit hoeft te ontdooien, maar ook omdat die energie bespaart.