Een oliebol is een traditioneel Nederlands gebakje dat met name rond Oud en Nieuw wordt gegeten. Het is een bolvormige lekkernij gemaakt van deeg. In Nederland voegen we vaak rozijnen of krenten toe en het liefst ook een flinke teug poedersuiker. Oliebollen worden traditioneel gezien meestal gefrituurd. In de pan krijgen ze een lekkere knapperige buitenkant en blijven ze zacht vanbinnen. Toch is het ook heel goed te doen om in de airfryer of braadpan oliebollen te maken. Hoe precies? Dat leggen we je uit.
Hoe maak je de lekkerste oliebollen?
Ontdek hoe je de lekkerste oliebollen maakt met behulp van de apparaten van MediaMarkt. Of je nu een airfryer, frituurpan, wok- of braadpan gebruikt, in dit artikel leggen we stap voor stap hoe je zelf heerlijke oliebollen maakt. Daarnaast leer je ook hoe je deze lekkernijen het beste opwarmt en bewaart, zodat je er extra lang van geniet.
Wat is een oliebol eigenlijk?
Wat heb je nodig om oliebollen te bakken?
Om oliebollen te maken is het belangrijk om eerst de deegbollen te maken. Om 20 oliebollen te bereiden heb je deze ingrediënten nodig:
- 500 milliliter halvolle melk
- 7 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels suiker
- 100 gram rozijnen
- 50 gram krenten
- Halve theelepel zout
- 1 ei
- Poedersuiker
Daarnaast heb je het volgende nodig om de bollen klaar te maken:
- Keukenmachine (of eventueel een staafmixer)
- IJsbolletjeslepel
- Steelpan
- Mengkom
- 2 schone, droge theedoeken
- Keukenpapier
Hoe bereid je de oliebollen?
Je bereidt eerst de deegballen en vervolgens bepaal je of je ze gaart in de frituurpan, de airfryer of de koekenpan. Maak de oliebollen door de volgende stappen te volgen:
- Verwarm de melk in de steelpan tot het halflauw is. Voeg gist en suiker toe laat het mengsel staan tot het schuimt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Leg ook de krenten en rozijnen 10 minuten in een bak met net niet kokend water. Giet de rozijnen en krenten af en laat ze drogen in een droge theedoek. Je kunt deze stap overslaan als je geen krenten of rozijnen wilt.
- In de mengkom van de keukenmachine zeef je de bloem met het zout. Maak hier een kuiltje in en breek het ei hierboven.
- Meng het geheel terwijl je ook het melkmengsel toevoegt. Zorg dat het iets dikker is dan pannenkoekenbeslag en iets dunner dan brooddeeg. Schep de rozijnen en krenten door het mengsel.
- Dek de mengkom af met de andere theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plek zo’n uur rijzen. Hierdoor verdubbelt het volume.
Oliebollen frituren
Ga je voor de ‘klassieke’ manier van oliebollen bakken? Dan gebruik je de frituurpan. Je gaart de oliebollen op de volgende manier:
- Verwarm de frituurpan tot ongeveer 180 graden.
- Doop de ijsscheplepel heel kort in de olie en schep langs de rand van de mengkom, zodat je in één beweging een bol deeg hebt.
- Klop overtollig beslag af aan de rand van de kom.
- Laat de bol voorzichtig in het frituurvet vallen.
- Herhaal dit een paar keer zodat je ongeveer 5 bollen tegelijk in de frituurpan hebt. Bak ze in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar.
- Geef de bollen af en toe een zetje met de ijslepel, zodat ze egaal kleuren.
- Haal de oliebollen uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zorg dat de olie weer goed op temperatuur is, voordat je de nieuwe portie bakt.
- Bestrooi de oliebollen naar smaak met poedersuiker.
Oliebollen in de airfryer
Je oliebollen bakken in de airfryer is een net iets gezondere optie dan de frituurpan. Bij deze manier van bakken heb je nog olijfoliespray en extra bloem nodig voor het beste resultaat.
- Verwarm de airfryer tot ongeveer 200 graden.
- Spray het frituurmandje in met olijfoliespray.
- Leg de extra bloem (eventueel gemengd met poedersuiker) in een diep bord.
- Maak de ijsscheplepel een beetje vochtig en schep langs de rand van de mengkom, zodat je in één beweging een bol deeg hebt. Klop overtollig beslag af.
- Laat de bol voorzichtig in het bord met bloem vallen en wentel elke bol erdoorheen.
- Gaar ongeveer 5 bollen tegelijk zo’n 10 minuten goudbruin in de airfryer. Keer ze halverwege om.
- Haal de oliebollen voorzichtig uit de airfryer en bestrooi ze naar smaak met poedersuiker.
Oliebollen bakken in een wok- of braadpan
Heb je geen frituurpan of airfryer? Geen probleem! Met deze optie bak je de oliebollen net zo eenvoudig in een wokpan of braadpan. Hiervoor heb je wel extra olie nodig. Zorg dat je pan goedgevuld is, maar niet tot aan de rand. Het is ook handig om een thermometer erbij te pakken. Verder lijkt deze manier verdacht veel op het bereiden van oliebollen in een frituurpan:
- Verwarm olie in de pan tot ongeveer 190 graden.
- Doop de ijsscheplepel heel kort in de olie en schep langs de rand van de mengkom, zodat je in één beweging een mooie bol deeg hebt. Klop de rest af langs de rand.
- Laat de bol voorzichtig in de hete olie vallen.
- Herhaal dit een paar keer zodat je een goed aantal bollen tegelijk ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar bakt.
- Geef de bollen af en toe een zetje met de ijslepel, zodat ze egaal kleuren.
- Haal de oliebollen uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zorg dat de olie weer goed op temperatuur is, voordat je de nieuwe portie bakt.
- Bestrooi de oliebollen naar smaak met poedersuiker.
Hoe warm je oliebollen op?
Oliebollen zijn heerlijk, maar vaak houd je er nog wel een paar over. Lekker om op Nieuwjaarsdag nog even van te genieten! Warm zijn ze natuurlijk wel het lekkerst. De beste manier om je oliebollen op te warmen is met een oven, magnetron, airfryer of in de pan.
Oliebollen opwarmen in een oven
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Leg de oliebollen op een bakplaat met bakpapier.
- Leg ze ongeveer 5 minuten in de oven.
- Laat ze een minuut afkoelen.
Oliebollen opwarmen in airfryer
- Verwarm de airfryer voor op 170 graden.
- Leg maximaal 5 oliebollen tegelijk in de frituurmand.
- Haal ze naar ongeveer 4 minuten eruit.
- Laat ze een minuut afkoelen.
Oliebollen opwarmen in een magnetron
- Leg voor het lekkerste resultaat één oliebol tegelijk op een magnetronbestendig bord.
- Verwarm de oliebol ongeveer 1 minuut lang op 600 watt.
- Laat even afkoelen voordat je de bol uit de magnetron haalt.
Oliebollen bewaren
Heb je na al dat feestgedruis nog oliebollen over? Geen zorgen, je hoeft ze niet weg te gooien! Laat de oliebollen eerst goed afkoelen en verpak ze daarna in een luchtdichte zak en je bewaart ze nog maximaal 2 dagen op kamertemperatuur. Verwarm ze later opnieuw en geniet opnieuw van die feestelijke smaak! Om de oliebollen langer te bewaren kun je ze ook invriezen. Zorg ervoor dat je ze in een zak of luchtdichte doos doet voordat je de oliebollen in de vriezer stopt. Zo blijven ze nog zo’n 2 maanden goed. Laat ze voor het opwarmen (in de oven, magnetron of airfryer) eerst een paar uur ontdooien op kamertemperatuur.
Ons advies over olliebollen bakken
Natuurlijk kun je rond de jaarwisseling overal kant-en-klare oliebollen kopen, maar ze zelf maken is ook heel leuk en vaak ook heel lekker! In principe heb je alleen een diepe pan nodig om al aan de slag te kunnen. Met een frituurpan of airfryer ben je helemaal goed uitgerust om zelf je oliebollen te bakken. Bak er liever iets te veel dan te weinig, want oliebollen kun je prima een tijdje bewaren en later nog eens opwarmen.