MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Hoe krijg ik barbecuekolen het snelst heet?

Luuk23 JANUARI 2024
Hoe krijg ik barbecuekolen het snelst heet?

Een belangrijk onderdeel van barbecueën is het verhitten van de kolen die je gebruikt. Vaak duurt het ongeveer 45 minuten voordat de kolen heet zijn. Toch kun je de kolen sneller heet krijgen door een houtskoolstarter, houtskool of een barbecue met dekselventilatiegaten te gebruiken.

Zo krijg je barbecuekolen snel heet

Zo krijg je barbecuekolen snel heet

De temperatuur van het vuur in je barbecue wordt bepaald door de brandstof die je gebruikt en de toevoer van zuurstof. Met behulp van bepaalde accessoires en door de brandstof die je kiest, kun je de omvang en kracht van het vuur en daarmee de snelheid waarmee je kolen op temperatuur komen significant beïnvloeden. We zetten 3 trucs onder elkaar.

1. Gebruik een houtskoolstarter

1. Gebruik een houtskoolstarter

Bij het gebruik van een houtskool- of brikettenstarter stort je je brandstof naar keuze in de koker, waaronder je aanmaakblokjes of -snippers plaatst. Doordat het aanmaakmateriaal vrij ligt, krijgt dit voldoende zuurstof om het vuur te starten. De houtskoolstarter functioneert vervolgens als een funnel waar de zuurstof doorheen gejaagd wordt. Dit versnelde proces zorgt ervoor dat je binnen 30 minuten roodgloeiende kolen hebt. Zodra de kolen bedekt zijn met een laagje witte as, zijn ze klaar voor gebruik en kun je de inhoud uitstorten in de barbecue. Let bij het uitstorten wel op hoe de wind staat.

2. Overweeg om houtskool te gebruiken

Het verschil tussen houtskool en briketten is simpel: houtskool is sneller heet, maar briketten behouden hun temperatuur langer. Houtskool is daarom de beste basis als je op zoek bent naar kolen waarmee je de barbecue snel heet krijgt. Het is de perfecte brandstof voor het kort en krachtig grillen van vlees en groenten. Ben je van plan om dikkere stukken vlees langzamer te laten garen op de barbecue? Dan kun je beter gebruikmaken van briketten. Hierbij moet je iets meer tijd investeren in het opwarmen, maar dan behouden ze wel voor een langere tijd een constante temperatuur. Natuurlijk zijn er ook alternatieve brandstoffen dan kolen. Zo geven houten palletkorrels je gerechten die authentieke smaak alsof ze boven een kampvuur zijn bereid. Voor welke brandstof je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat die de rest van het jaar goed droog is opgeborgen. Hoe droger je brandstof, hoe minder hulpmiddelen je nodig hebt om je barbecue goed heet te krijgen.

3. Neem een barbecue met dekselventilatiegaten

3. Neem een barbecue met dekselventilatiegaten

De ventilatieroosters van een barbecue bevinden zich vaak in de deksel en onder de kuip, en helpen je bij het reguleren van de hoeveelheid zuurstof die je het vuur ‘voedt’. Door het gebruik van ventilatiegaten kun je de deksel van de barbecue gesloten houden en zo de hitte bewaren zonder dat het vuur dooft door zuurstofgebrek. In de opwarmfase van het barbecueën is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lucht bij je kolen komt. Hoe meer zuurstof je brandende kolen krijgen, hoe sneller en hoger de temperatuur oploopt. Laat om die reden bij het op temperatuur krijgen van je barbecue de ventilatiegaten zo ver mogelijk openstaan. Heeft je barbecue geen ventilatiegaten? Dan zul je iets meer geduld moeten hebben bij het opstarten.

Een combinatie van slimme zuurstoftoevoer, goede brandstof en de juiste accessoires zorgt ervoor dat je in no time een lekker gegrild stukje vlees of groente op je bord hebt liggen.

Bekijk soortgelijke artikelen

Zo organiseer je een gezellige winterbarbecue-preview
Keuken

Zo organiseer je een gezellige winterbarbecue

Lees meer over Zo organiseer je een gezellige winterbarbecue
Zo steek je een houtskoolbarbecue op een veilige manier aan-preview
Keuken

Zo steek je een houtskoolbarbecue op een veilige manier aan

Lees meer over Zo steek je een houtskoolbarbecue op een veilige manier aan
Hoe maak ik mijn keukenapparatuur schoon - Preview
Keuken

Hoe maak ik mijn keukenapparatuur schoon?

Lees meer over Hoe maak ik mijn keukenapparatuur schoon?