MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wasmachines vergelijken – MediaMarkt geeft advies

Thijs18 MAART 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wil je een nieuwe wasmachine kopen en heb je geen idee welke je moet kiezen? MediaMarkt geeft graag advies en legt uit waar je bij het uitzoeken van een wasmachine op moet letten.

Voorlader, bovenlader of was-droogcombinatie kiezen?

Voorlader, bovenlader of was-droogcombinatie kiezen? - Images

Welk type wasmachine je kiest, hangt af van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel was je per wasbeurt wilt doen. De meest verkochte wasmachine is de voorlader met een deur aan de voorkant. Hierdoor kun je jouw was opvouwen op de machine of er iets bovenop zetten, bijvoorbeeld een wasdroger. Heb je weinig ruimte? Kies dan een bovenlader. Deze vul je vanaf de bovenkant. Bovenladers zijn wat kleiner dan voorladers. Als je naast een wasmachine graag een droger wilt maar hier geen ruimte voor hebt, is een was-droogcombinatie een oplossing voor jou. Eén apparaat doet al het werk én je hoeft je was niet meer op te hangen. Een nadeel van een was-droogcombinatie is dat je niet tegelijkertijd kunt wassen en drogen

Afmetingen wasmachine

Afmetingen wasmachine - Images

Wasmachines zijn standaard 60 centimeter breed. De hoogte is gemiddeld 85 centimeter. De diepte van een wasmachine hangt af van de grootte van de trommel, maar is over het algemeen 60 à 70 centimeter. Hoe groter de trommel, hoe dieper de wasmachine is.

Vulgewicht wasmachine

Het aantal kilo was dat maximaal in de trommel past, heet het vulgewicht en wordt ook wel trommelinhoud of laadvermogen genoemd. Dit vulgewicht varieert tussen de 6 en 10,5 kilogram en hoeveel je nodig hebt hangt af van de grootte van jouw huishouden en jouw wasgedrag. Een eenpersoonshuishouden redt het al snel met 6 kilogram. Heb je een tweepersoonshuishouden en was je 1 tot 3 keer per week? Kies dan voor 7 tot 8 kilogram vulgewicht. Een gezin van ongeveer vier personen en 3 tot 4 wasjes per week, past bij een vulgewicht van 9 kilogram. Meer dan 10 kilogram is pas nodig bij een gezin van vijf personen of meer. Handig om te weten: voor de meeste machines geldt dat hoe groter de trommel is, hoe energiezuiniger de machine is. Ook als je vaak kleinere wasjes draait. De meeste wasmachines met grote trommelinhoud hebben namelijk een beladingssensor, die het waterverbruik aanpast aan de hoeveelheid wasgoed.

Toerental (centrifugesnelheid)

Het toerental van de centrifuge is het aantal omwentelingen van de trommel per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. De meeste wasmachines hebben een toerental tussen de 1200 en 1600. Bij veel wasmachines kun je zelf het toerental instellen. Bijvoorbeeld als je gekreukte was wilt voorkomen. Dan zet je het toerental laag.

Energielabel

Energielabel - Images

Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasmachine omgaat met energie. De schaal loopt van A tot G. De zuinigste wasmachine heeft label A, de minst zuinige label G. Op het energielabel zie je ook het energieverbruik per 100 wasbeurten. Zo kun je verschillende wasmachines goed vergelijken. Verder zie je op het label informatie over het vulgewicht, het watergebruik en het geluidsniveau bij centrifugeren. Vroeger liep de energieschaal van A+++ tot en met D. Dat is nu veranderd. Je leest er alles over op onze pagina over energielabels.

Geluidsniveau tijdens het centrifugeren en de motor

In wasmachines vind je twee soorten motors: er zijn machines mét en zonder koolstofborstels. Een motor zonder koolstofborstels gaat langer mee en maakt minder lawaai. Was je graag ’s avonds of ’s nachts, staat de wasmachine vlak bij je slaapkamer en wil je niet wakker liggen van het geluid? Kies dan een model met een stille (72-73 decibel) tot zeer stille motor (71 decibel of minder). Staat je wasmachine zo ver weg dat je geen last hebt van het geluid? Dan kun je gerust een model met een wat hoger geluidsniveau kiezen (74 decibel en hoger).

Wasprogramma’s

Wasprogramma’s - Images

Speciale wasprogramma’s maken wassen nog makkelijker. Zo hebben steeds meer wasmachines een anti-allergie-programma. Dit programma verwijdert onder andere mijten, pollen en stof extra grondig. Het wolwasprogramma zorgt ervoor dat je wol mooi blijft in de machine. Met het handwasprogramma draait je machine uiterst voorzichtig een handwas. Niet al te vuile kleding was je al in een half uur of zelfs een kwartier met een kort programma, of heel zuinig op een lage temperatuur met het eco-programma.

Nieuwe technologieën en extra functies

Steeds meer wasmachines kunnen automatisch doseren. Een wasmachine met deze technologie bepaalt zelf hoeveel wasmiddel er nodig is. Wasmachines met stoomfunctie wassen niet alleen met water maar ook met stoom. Dit is goed voor je textiel en voor het milieu. Er zijn ook wasmachines met een apart stoomprogramma. Handig als je jouw kleding even snel wilt opfrissen, zonder een lang wasprogramma te draaien. Ook hebben veel machines een startuitstelfunctie waarmee je zelf instelt wanneer het programma begint. Een waterstop of aquastop signaleert mogelijke defecten in de machine en sluit de watertoevoer als dat nodig is. Dat voorkomt overstromingen. Slimme wasmachines kun je via wifi op afstand bedienen met je tablet of mobiel. Via een app zet jij jouw wasmachine aan wanneer je maar wilt.

Handige accessoires

Lekbak, waterstop, anti-trillingsmat of afvoerslang nodig? Bij MediaMarkt vind je allerlei handige accessoires.

Bekijk soortgelijke artikelen