Onder slimme camera’s vallen zowel binnen- als buitencamera’s. Bekende merken van dergelijke camera's zijn Eufy, Foscam en Ring. De camera’s voor binnen worden over het algemeen gebruikt voor wanneer er indringers jouw woning willen betreden. Zulke camera’s hebben gezichtsherkenning en sturen je een waarschuwing wanneer er een onbekend persoon jouw huis betreedt. De camera’s zijn de verbinden met wifi en de opgenomen foto’s en video’s worden opgeslagen in de Cloud of op een SD-geheugenkaart. Deze slimme camera’s werken via het basisstation gemakkelijk samen met Google, Apple, Amazon Alexa en spraakbesturing.
Dit heb je nodig voor een veiliger en slim huis
Jouw huis beveiligen kan op verschillende manieren. Installeer bijvoorbeeld slimme alarmsystemen en houd jouw huis altijd en overal in de gaten via jouw smartphone, ook op afstand. Er zijn slimme binnen- en buitencamera’s die overdag wanneer je werkt of ’s nachts als je slaapt jouw huis in de gaten houden. Wanneer er beweging wordt gesignaleerd, krijg je hiervan een melding op jouw smartphone. Hetzelfde geldt voor slimme deurbellen. Wanneer iemand voor jouw deur staat, krijg je een melding binnen op je telefoon. Door middel van een ingebouwde luidspreker en microfoon kun je zelfs praten met de persoon die voor de deur staat. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een pakketje wordt bezorgd en er niemand thuis is.
Slimme camera’s
Slimme alarmsystemen
Met slimme elektronica beveilig jij jouw huis beter dan ooit. Er zijn veel smart-producten die jou hierbij kunnen helpen, zo ook slimme alarmsystemen. Ook deze zijn te automatiseren en te verbinden met andere slimme producten in jouw huis.
Veel alarmsystemen worden aangeboden in pakketten, zodat jij meteen een complete alarmset hebt voor in huis. Er zitten 3 verschillende systemen aan verbonden: Thuis, Weg en Uitgeschakeld. Ook werken deze systemen met spraakbesturing en is het mogelijk om met extra bewegingssensoren en sirenes jouw huis ook op andere plekken te beveiligen.
De slimme alarmsystemen werken allemaal op een andere manier en hebben ieder verschillende functies. Er zijn bijvoorbeeld alarmen die lichtgeven bij beweging, sommige verzenden meteen een bericht naar hulpdiensten en veel maken door middel van sirenes lawaai. Een aantal van deze alarmsystemen heeft een abonnement nodig, waarmee je jouw huis beveiligt voor een vast bedrag per maand.
Slimme deurbellen
Dankzij een slimme deurbel zie je vanaf de bank of onderweg naar huis wie er voor de deur staat, en kun je via jouw smartphone communiceren met je bezoekers. Via de app zie je dus altijd wie er voor de deur staat en met een SD-kaart sla je zelfs beelden op om later terug te kunnen kijken. In de camera van de deurbel zit vaak een nachtmodus ingebouwd, zodat jij ook ’s nachts goed ziet wie er voor jouw deur staat.
Slimme rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen. Waarom niet gelijk slimme rookmelders? Een slimme rookmelder is eenvoudig te installeren. Het werkt via wifi, zodat je het apparaat direct met jouw thuisnetwerk verbindt om meldingen te kunnen ontvangen. Wanneer er brand of vuur in huis is, krijg jij een melding op jouw smartphone, zodat je gelijk actie kunt ondernemen. Dankzij zo’n slimme rookmelder zie je ook meteen waar het probleem is in huis. Zo schakel jij zo snel mogelijk hulp in en kun je de schade beperken. Ook kun je de rookmelder via jouw smartphone uitzetten, zodat je niet naar het plafond hoeft te reiken.
Bekende merken met slimme rookmelders zijn bijvoorbeeld Netatmo, Google en Smartwares.
Rookmelders zijn verplicht!
Per 1 juli 2022 is het verplicht om voor de veiligheid van jou en de medemens een rookmelder te plaatsen op elke verdieping in je huis, geeft de Rijksoverheid aan. Zo krijg jij sneller een waarschuwing bij rook of brand in huis. Wanneer jij geen rookmelders op elke verdieping hebt hangen, bestaat de kans dat je een boete of problemen met de verzekering krijgt.
De rookmelders zijn verplicht vanwege het aantal slachtoffers die rook inademen. Dit gebeurt vaak wanneer je je hier niet bewust van bent. De reden van de extra rookmelders: het redden van levens en letsel voorkomen.
Hoe hang je een rookmelder op?
Een rookmelder heeft bij aankoop vaak een sticker waar je de rookmelder mee kan vastplakken. Ook zijn er rookmelders die met een schroef aan de muur of plafond opgehangen moeten worden.
De rookmelder wordt gehangen op de volgende plekken:
- In de hal of gang van je huis
- Aan het plafond
- Op een halve meter afstand van een muur of hoek
- Op minimaal 30 centimeter van een lamp