Je plaatst een rookmelder het liefst op een vluchtroute, dus op de weg naar de deur van je woning. Rook stijgt en daarom moet je de rookmelder aan het plafond hangen, bij voorkeur op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek. Heb je een rookmelder die op netstroom aangesloten moet worden, houd dan ook rekening met de kabel. Je hebt de meeste vrijheid bij het plaatsen van een rookmelder op batterijen.
Waar en hoeveel rookmelders plaatsen in huis?
Een rookmelder is een apparaat dat rook herkent en vervolgens een luid alarm afgeeft om je te waarschuwen voor een mogelijke brand. Hij werkt door een lichtstraal uit te zenden die wordt gereflecteerd door een fotocel. Als er rook in de lucht komt, wordt de lichtstraal onderbroken en gaat het alarm af. Lees hier waar je een rookmelder het beste kunt plaatsen.
Waar plaats je een rookmelder in huis?
Hoe hang je een rookmelder op?
Rookmelders zijn heel eenvoudig om te plaatsen. De meeste exemplaren hebben een sterke sticker aan de achterkant waarmee je de rookmelder heel eenvoudig aan het plafond plakt. Sommige rookmelders moet je met behulp van meegeleverde schroefjes in het plafond draaien, maar dat staat heel duidelijk uitgelegd in de gebruiksaanwijzing van de melders.
Verschillende soorten rookmelders
Er zijn grofweg 3 verschillende soorten rookmelders:
- Basis rookmelders: deze simpele modellen detecteren rook en laten vervolgens een alarm afgaan.
- Koppelbare rookmelders: deze rookmelders staan in verbinding met elkaar wanneer je meerdere exemplaren in hetzelfde huis hebt hangen. Het voordeel hiervan is dat dat als er in een ruimte brand is, alle alarmen in huis afgaan. Zo weet je zeker dat je het alarm hoort.
- Slimme rookmelders: smart-rookmelders maken verbinding met je smartphone zodat je ook een melding op je mobiel ontvangt wanneer het alarm afgaat, zelfs als je niet thuis bent.
Waar moet je geen rookmelder plaatsen?
Het is niet handig om bij een ventilator, ventilatieopening, verwarming, boven een kooktoestel of vaatwasser of op een tochtige plek een rookmelder te plaatsen. Hierdoor kan de rookmelder onnodig afgaan en raak je na een tijdje minder snel gealarmeerd wanneer er echt iets aan de hand is.
Hoeveel rookmelders moet je plaatsen in huis?
Volgens de Nederlandse wet is het verplicht om minstens één rookmelder per verdieping te hebben. Verder geldt: hoe meer rookmelders er in je huis hangen, hoe veiliger het is. Heb je meerdere kamers op een verdieping, bijvoorbeeld in een appartement, dan is het raadzaam om ook in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer een rookmelder te plaatsen. Verder is het handig om in de buurt van wasmachines, drogers en plekken waar accu’s en opladers liggen rookmelders op te hangen. Werk je veel thuis? Dan is een rookmelder in je thuiskantoor ook aan te raden. Mocht er rook zijn, dan ben je meteen gewaarschuwd. Dit geldt ook als je kinderen hebt of slecht te been bent.
Hoe reset je een rookmelder?
Gaat je rookmelder af terwijl er geen brand is? Dan wil je dat het apparaat zo snel mogelijk stopt met loeien. Dit doe je door enkele seconden op de knop van de melder te drukken en te wachten tot het ledlampje wit wordt. Je rookmelder is gereset en zal pas weer afgaan als er rook is.