Door het goed inrichten van jouw slimme verlichting bepaal je zelf wanneer jouw lichten thuis aan en uit gaan. Wil je de lampen automatisch aan hebben in de ochtend, dan kun je via de app een eigen tijdschema opstellen. Uiteraard schakel je de lamp ook automatisch weer uit via jouw domoticasysteem. Ook het automatisch dimmen van je lichten is mogelijk via je smarthome-platform, zodat je minder stroom verbruikt. Philips Hue maakt bijvoorbeeld gebruik van deze functie. Ook kun je bewegingssensoren plaatsen die de lampen alleen aan laten gaan bij beweging in jouw huis of tuin. Bij inactiviteit vallen de lampen uit en zo verbruik je minder energie.
Hoe bespaar je slim geld?
Inhoud
- Energie besparen met slimme verlichting
- Tips om energie te besparen met je verlichting
- Geld besparen met een slimme thermostaat
- Tips om energie te besparen met een thermostaat
- Geld besparen met een slimme radiatorknop
- Energie besparen met slimme stekkers
- Tips om energie te besparen met slimme stekkers
- Energie en geld besparen met slimme producten
Gebruik slimme producten om zowel energie als geld te besparen. Denk hierbij aan slimme lampen, slimme thermostaten en slimme stekkers. Lees op deze pagina meer over deze producten en bekijk onze tips, zodat je het beste uit je smarthome kunt halen.
Energie besparen met slimme verlichting
Tips om energie te besparen met je verlichting
- Gebruik ledlampen in plaats van spaarlampen. Dit scheelt heel veel energie.
- Automatiseer de verlichting in huis. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat lichten automatisch uitgaan wanneer er niemand in de ruimte is. Zo kun je nooit een lamp per ongeluk aan laten staan wanneer je van huis vertrekt of gaat slapen. Bovendien is het gemakkelijk: je hoeft niet eens op een knopje te drukken.
- Gebruik de dimfunctie. Fel licht is niet altijd prettig en vaak onnodig. Wanneer je je lichten dimt, heb je vaak prettiger licht en bespaar je bovendien kosten en energie.
Geld besparen met een slimme thermostaat
Bij het instellen van een slimme thermostaat stel je op afstand de juiste temperatuur in wanneer je van huis weggaat of juist thuiskomt. In de tussentijd staat deze op de temperatuur die het meeste energie bespaart. Je hoeft zelf niet meer aan de knoppen te draaien, want alles wordt geregeld via jouw gekoppelde smartphone. In veel gevallen vind je een managementfunctie bij de smart-thermostaat die het energieverbruik inzichtelijk maakt. Bekende merken die slimme thermostaten verkopen zijn onder andere Nest en tado.
Veel energie in huis wordt verbruikt door gas, en het merendeel hiervan wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Het is daarom ook niet gek om te besparen en door middel van een slimme thermostaat controle te krijgen over je energiekosten.
Tips om energie te besparen met een thermostaat
- Stel je thermostaat zo in dat hij uitgaat wanneer je het huis verlaat en wanneer je gaat slapen. Zo kun je ruim een uur voor bedtijd de temperatuur al laten dalen.
- Stel de thermostaat per kamer in. Het scheelt een hoop energie als de kamers die je niet of nauwelijks gebruikt een lagere temperatuur hebben. Heb je een thuiswerkdag, zorg er dan voor dat de kamer waarin je werkt warm is.
- Zorg dat je inzicht krijgt in je energieverbruik, bijvoorbeeld door de thermostaat te koppelen aan je smarthome.
Geld besparen met een slimme radiatorknop
Een slimme radiatorknop is in feite de intelligentste radiatorknop die er is. Je kunt per kamer de temperatuur instellen. Het is belangrijk om jouw slimme thermostaat te koppelen met de slimme radiatorknop. Zo check jij vanuit de thermostaat afzonderlijk elke radiatorknop en ruimte in huis op energieverbruik.
Met de managementfunctie op de thermostaat zie je welke kamers veel energie verbruiken en welke minder. Wanneer je een kamer weinig gebruikt maar de energiekosten daar hoog zijn, stel je via de app de radiatorknop zo in dat deze een groot deel van de dag uit staat.
Energie besparen met slimme stekkers
Slimme stekkers gebruik je om apparaten die niet per se smart zijn toch op afstand te bedienen. Wanneer je van huis bent, kun je alsnog de stroom van het apparaat afhalen, zodat je niet onnodig energie verbruikt. Deze smart-stekkers hebben vaak een managementfunctie die het stroomverbruik op de aangesloten apparaten meet. Het enige wat jij hoeft te doen, is de slimme stekker en het normale apparaat met elkaar verbinden.
Ook kun je een bewegingssensor gebruiken in combinatie met een slimme stekker. Als je de stekker koppelt aan zo’n sensor wordt bijvoorbeeld wanneer je jouw woonkamer binnenkomt automatisch de radio aangezet.
Tips om energie te besparen met slimme stekkers
- Stel het stroomverbruik van je apparaten in. Zo zorg je ervoor dat apparaten niet onnodig aanstaan. Stel bijvoorbeeld in dat 's nachts alles uitstaat, of als je aan het werk bent.
- Controleer wat veel stroom verbruikt. Zo zie je op welke apparaten je kunt besparen of als iets aan vervanging toe is.
- Verbind je slimme stekkers aan je smarthome-systeem, zodat je ze op afstand kunt bedienen, ook als je niet thuis bent. Ben je een lamp vergeten uit te zetten, dan kun je dat met je smartphone alsnog doen.
Energie en geld besparen met slimme producten
Er zijn meerdere categorieën slimme producten die je helpen om te energiekosten thuis te verlagen. Zo stel je door middel van een slimme thermostaat bijvoorbeeld zelf in wat de temperatuur in huis moet zijn op ieder gewenst moment. Zo’n thermostaat zorgt ervoor dat jouw verwarming niet onnodig aan staat. Deze slimme thermostaat kun je aansluiten op een slimme radiator. Hierdoor stel je in iedere kamer de gewenste temperatuur in. Daarnaast heb je slimme stekkers. Deze stekkers maken producten die niet smart zijn toch een beetje slim. Zo zet je bijvoorbeeld vanuit je bed alvast via de slimme stekker je koffieapparaat aan, maar ook weer uit. Zo kun je als je vergeten bent de stroom van bepaalde apparaten af te halen deze later alsnog uitschakelen, en via de app heb jij inzicht in het stroomverbruik van jouw slimme stekker en zie je of het verstandig is om deze uit te zetten.