MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke luchtreiniger kiezen?

Thijs19 OKTOBER 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Doordat woningen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, is er nauwelijks meer sprake van natuurlijke ventilatie. We brengen 90% van de tijd binnen door en ademen op een dag wel 12.000 liter lucht in. Een gebrek aan verse lucht kan voor allerlei gezondheidsklachten zorgen, zoals branderige ogen, benauwdheid, hoofdpijn, chronische verkoudheid, maar ook astma, bronchitis en longemfyseem. Dit komt doordat er in de lucht allerlei minuscule deeltjes zweven. Met het blote oog zie je ze niet, maar je kunt er wel flink last van hebben. Denk aan huisstofmijt, stof, chemische stoffen, bacteriën, virussen, pollen en andere allergenen. Gelukkig is er een oplossing: de luchtreiniger. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat bacteriën, virussen, pollen, allergenen en zelfs de meest minuscule stofdeeltjes en andere verontreinigende stoffen uit de lucht worden gehaald. De lucht is schoon en dat merk je. Geen hooikoorts meer als je in je eigen, schone huis bent en ook de andere genoemde klachten nemen af of verdwijnen.

De voordelen van een luchtreiniger

De voordelen van een luchtreiniger

Het hebben van een luchtreiniger brengt een hoop voordelen met zich mee, we zetten ze kort op een rijtje voor jou:

  • De kans op allergische reacties neemt af
  • De kans op het overdragen van virussen en bacteriën wordt minimaal
  • Effectief tegen gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, concentratieverlies en chronische verkoudheid
  • De rare geurtjes in huis zoals de geur van rook, bepaalde huisdieren, eten en wc worden tegen gegaan.
  • De luchtreinigers zijn er in verschillende prijsklassen, let wel op bij de goedkopere luchtreinigers dat hier soms vervangende filters aangeschaft moeten worden.

Soorten luchtreinigers

Luchtreinigers filteren bacteriën, schimmels, stof en pollen uit de lucht en zorgen zo voor frisse, gezonde lucht in huis. Sommige luchtreinigers zuiveren de lucht niet alleen, maar voegen er ook luchtvitamines aan toe. Deze vitamines zorgen ervoor dat je je extra energiek en vitaal voelt. Luchtreinigers hebben verschillende manieren om de lucht te zuiveren. Vaak hebben ze een of meerdere filters die stofdeeltjes en geurtjes uit de lucht verwijderen, maar er zijn er ook die gebruik maken van adsorptie-, ionisatie of UV-licht. Natuurlijk zijn er ook die meerdere van deze technieken combineren voor een optimaal resultaat. Luchtreinigers zijn er dus in alle soorten en maten. We leggen deze voor je uit.

Luchtreiniger met een filter

Luchtreiniger met een filter

Filterluchtreinigers zuiveren de lucht met een filter dat deeltjes uit de lucht verwijdert. De kwaliteit van dit filter varieert en hangt af van de dichtheid van het filtermateriaal. Een luchtreiniger met HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter voldoet sowieso aan de erkende standaard voor het verwijderen van deze deeltjes. De norm hiervoor is verwijdering tot minder dan 0,03 procent van de deeltjes van 0,3 micrometer of groter. Daarbij geldt hoe hoger het HEPA getal, hoe beter het filter. De ULPA (Ultra-Low Penetration Air) standaard is zelfs nog strenger. Deze advanced HEPA-filters hebben de nieuwste filtertechnologie waardoor ze nog beter filteren.

Bij een HEPA-filter is het een voordeel wanneer de luchtreiniger een voorfilter heeft, zo wordt de HEPA-filter minder belast en hoe je deze minder vaak te vervangen.

Luchtreinigers door middel van absorptie

Luchtreinigers door middel van absorptie

Veel luchtreinigers zuiveren niet alleen de lucht van fijnstof en bacteriën, ze adsorberen ook geurtjes en dampen uit de lucht. Een adsorptie luchtreiniger haalt geurmoleculen uit de lucht door ze te hechten aan het actieve adsorptiemiddel, in dit geval koolstof. Statische elektriciteit trekt de geurdeeltjes aan en een koolstoffilter of carbonfilter houdt deze in de luchtreiniger vast waardoor je verlost bent van nare geuren.

Ioniserende (en elektrostatische reinigers)

Ioniserende (en elektrostatische reinigers)

Ionisatie luchtreinigers werken volgens corona-ontlading. Dit type reiniger voegt negatief geladen zuurstofmoleculen toe aan de lucht. Deze negatief geladen deeltjes trekken de neutraal geladen vuildeeltjes die in de lucht zweven aan. Wanneer deze deeltjes samenkomen krijgen ze beide een negatieve lading en slaan ze neer op de omgeving. Negatieve ionen zijn goed voor je gezondheid. Je ervaart dezelfde frisse lucht zoals in de bergen of de lucht die je ruikt na een fikse onweersbui.

Luchtreinigers met UV-licht

Luchtreinigers met UV-licht

Ultraviolet (UV) licht, of eigenlijk UV-C licht, doodt schadelijke virussen en bacteriën uit de lucht. Deze onzichtbare straling maakt micro-organismen steriel. Een UV-C lamp kun je vergelijken met een TL-lamp en gaat ongeveer een jaar mee.

Capaciteit

Om te bepalen of de luchtreiniger geschikt is voor de ruimte die je wilt reinigen, is het belangrijk om naar het maximale vermogen en de maximale ruimteafmetingen te kijken.

De filtercapaciteit per kubieke meter (m³) geeft een goede indicatie van de werkelijke capaciteit. Bij milde luchtvervuiling moet de filtercapaciteit 2x zo groot zijn als de ruimte, bij gemiddelde vervuiling 3,5x zo groot en bij ernstige vervuiling 5x zo groot. Dit geldt ook wanneer er extra hoge eisen aan de luchtkwaliteit worden gesteld voor bijvoorbeeld astmapatiënten. Stel, een luchtreiniger heeft een filtercapaciteit van 200m³/uur dan is deze bij:

  • lichte vervuiling geschikt voor een ruimte van 100m³
  • gemiddelde vervuiling geschikt voor een ruimte van 57,1m³
  • ernstige vervuiling geschikt voor een ruimte van 40m³

Naast de maximale ruimtemaat is het goed om op het vermogen te letten. Dit is het energieverbruik van het apparaat (dus hoe energiezuinig is hij) en staat aangegeven in aantal watt. Goed om te beseffen dat dit de maximale stand van de luchtreiniger is. Deze stand zorgt niet alleen voor het grootste bereik, maar ook voor het hoogste energieverbruik en de meeste herrie. Bij de productinformatie zie je precies voor welke maximale ruimtemaat de luchtreiniger te gebruiken valt.

Geluidsniveau

Geluidsniveau

Het geluid dat een luchtreiniger maakt, wordt aangegeven in decibel (dB). Overdag ligt het normale geluidsniveau in huis gemiddeld tussen de 25-35 dB. De stilste luchtreiniger produceert 0 dB geluid, de minder stille tot wel 63 dB. De middenmoot is zeer stil tot fluisterstil en varieert van 15 tot 30 dB. Dit lijken kleine verschillen, maar elke 3 dB extra betekent een verdubbeling van het geluid. Zeker wanneer je van plan bent om de luchtreiniger voor je slaapkamer te gebruiken, is het de moeite waard om te kijken naar het geluidsniveau als criterium. Een geluid van 30–35 dB wordt ’s avonds door de meeste mensen als hinderlijk ervaren.

Extra functies

Luchtreinigers die kunnen ontvochtigen en bevochtigen

Luchtreinigers die kunnen ontvochtigen en bevochtigen

Frisse lucht, de juiste temperatuur en een goede luchtvochtigheid zorgen samen voor de perfecte luchtkwaliteit. Wanneer deze drie onderdelen in balans zijn, ervaar je een ruimte als prettig en kun je lichamelijk en geestelijk het beste functioneren.

De ideale luchtvochtigheid ligt voor binnen tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor klachten zoals droge slijmvliezen waardoor je neus, ogen en keel geïrriteerd raken. Wanneer je hier gevoelig voor bent kun je branderige ogen krijgen, last hebben van hoofdpijn of benauwdheid en een voortdurend gevoel van verkoudheid hebben. Een luchtreiniger die ook kan bevochtigen zuivert de lucht niet alleen, maar zet te droge lucht ook om tot lucht met de ideale vochtigheidsgraad.

luchtontvochtigers

Wanneer de luchtvochtigheid juist te hoog is, kan dit zorgen voor bacteriën, schimmels en andere vochtproblemen in huis. Om vocht te bestrijden biedt een luchtontvochtiger uitkomst. Deze zuigt de vochtige lucht op en zet dit om tot droge lucht. Luchtreinigers die de lucht ook ontvochtigen worden vooral gebruikt in ruimtes zoals de badkamer of de kelder.

Aroma dispenser

Sommige luchtreinigers en luchtbevochtigers zijn voorzien van een aroma dispenser. Hierbij kun je verschillende geuroliën gebruiken die zorgen voor een heerlijke geur in huis. Voeg een paar druppels toe aan de aroma dispenser en de lucht ís niet alleen schoon, maar ruikt ook nog eens heerlijk fris. Aroma’s van citrusvruchten zorgen voor een verkwikkende geur. Houd je meer van ontspannende geuren? Kies dan voor aroma’s zoals kaneel, eucalyptus en kruidnagel.

Timer

Luchtreinigers met een timer kun je automatisch laten stoppen na een door jou ingestelde tijd. Met een timerknop schakelt de luchtreiniger zich automatisch uit na bijvoorbeeld 2, 4 of 8 uur. Het instellen van de timer is niet noodzakelijk, je kunt de luchtreiniger ook zonder timer gebruiken.

Ventilatiefunctie

Sommige luchtreinigers zijn ook als ventilator te gebruiken. Deze apparaten zuiveren de lucht en zorgen op warme dagen ook voor verkoeling. Met een druk op de knop wordt de luchtstroom gelijkmatig door de ruimte verdeeld en heb je altijd een heerlijk koel briesje in huis.

App-bediening

Sommige luchtreinigers zijn met een app te bedienen. De functionaliteiten verschillen per app, maar er zijn er bij die zo geavanceerd zijn dat ze de luchtkwaliteit controleren, je de status van de luchtkwaliteit laten zien en die je een melding geven als het filter aan vervanging toe is.