Een spiegelreflexcamera wordt ook wel DLSR genoemd (Digital Single Lens Reflex). Van spiegelreflexcamera's kun je de objectieven verwisselen. Je gebruikt verschillende objectieven voor verschillende soorten fotografie. Bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera is het verstandig om goed te overwegen welk standaard objectief je koopt. DSLR’s worden meestal geleverd met een 18-55mm objectief (ongeveer 3x zoombereik), maar vaak zijn er ook combinaties mogelijk met een groter zoombereik, zoals bijvoorbeeld 18-105mm of zelfs 18-140mm. Door het grotere bereik van deze lenzen hoef je minder vaak te wisselen van objectief. Wil je zelf een objectief kiezen, neem dan een losse body. Let wel op dat de aansluitingen ('vatting') per merk/camerasoort meestal verschillend zijn.
Op zoek naar een spiegelreflexcamera? Wij geven je advies
Inhoud
- 1. Objectief: kies je voor het standaard zoomobjectief of wil je meer zoom?
- 2. Beeldstabilisatie: in het objectief of in de camera, wat heeft je voorkeur?
- 3. Beeldsensor: kies je voor de standaard APS-C beeldsensor of voor de grotere fullframe sensor?
- 4. Snelheid: wat is het?
- 5. ISO-bereik: ISO-waarde en ruis
- 6. Filmen: hoe belangrijk vind je de filmmogelijkheden?
Spiegelreflexcamera's hebben verwisselbare objectieven en bieden uitgebreide instelmogelijkheden. Ze werken snel en bieden een hoge kwaliteit. Wij helpen je graag de spiegelreflex te vinden die bij je past.
1. Objectief: kies je voor het standaard zoomobjectief of wil je meer zoom?
2. Beeldstabilisatie: in het objectief of in de camera, wat heeft je voorkeur?
Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je met langere sluitertijden toch foto's kunt maken zonder bewegingsonscherpte. Bij Canon (IS) en Nikon (VR) zit de beeldstabilisatie in het objectief. Pluspunt daarvan is dat het beeld dat je in de zoeker ziet ook is gestabiliseerd. Bij Sony en Pentax zit de stabilisatie in de camera. Dat betekent dat je bij elk objectief stabilisatie hebt. Dat kan een voordeel zijn als je nog oudere objectieven hebt, uit de tijd dat stabilisatie nog niet gangbaar was. Overigens corrigeert beeldstabilisatie alleen kleine trillingen van de fotograaf, niet de beweging van het onderwerp. Je kunt als de lichtomstandigheden ongunstig zijn langer zonder statief werken. Voor fotograferen met lange sluitertijden zul je wel altijd een statief moeten gebruiken.
3. Beeldsensor: kies je voor de standaard APS-C beeldsensor of voor de grotere fullframe sensor?
De beeldsensor is het hart van de camera, hij zet het licht om in digitale beeldinformatie. Nagenoeg alle beeldsensoren in spiegelreflexcamera's zijn tegenwoordig van het type CMOS. Die gebruiken minder stroom en maken snellere serie-opnamen mogelijk dan de oude(re) CCD-techniek. Het aantal megapixels (=1.000.000 pixels) is tegenwoordig niet zo'n belangrijk selectiecriterium meer. Voor een goede afdruk op een flink formaat is 16 megapixels al meer dan voldoende en een UHD-TV geeft niet meer dan 8 megapixels weer. De huidige camera's voldoen hier allemaal ruimschoots aan. Bij elk spiegelreflexmerk heb je keuze uit twee sensorformaten: APS-C en fullframe.
Fullframe beeldsensor
Een fullframe beeldsensor is net zo groot als het opnameformaat van de analoge 35mm film: ca. 24x36 mm. Fullframe is het grootste van de twee sensorformaten. Met een fullframe sensor bereik je de hoogst mogelijke detaillering in je opnamen. Bovendien vertonen je beelden minder ruis wanneer je een hoge ISO-waarde instelt. De fullframe beeldsensor is dan ook een uitkomst als je veel bij slecht licht fotografeert. Het grote sensorformaat geeft relatief weinig scherptediepte: je kunt daardoor extra onscherpe achtergronden creëren.
Plus- en minpunten van de fullframe beeldsensor
+ Hoogste beeldkwaliteit
+ Minimale ruis bij hoge ISO-waarden
- Camera's en objectieven zijn relatief groot
APS-C beeldsensor
Zoals gezegd, vormt de beeldsensor het hart van de camera, die het licht omzet in digitaal beeld. Nagenoeg alle beeldsensoren in spiegelreflexcamera's zijn tegenwoordig van het type CMOS, wat vooral het stroomverbruik en de prestaties bij hoge snelheid serie-opnamen verbetert ten opzichte van de oude(re) CCD-techniek. De APS-C beeldsensor meet ca. 20,7×13,8 mm tot 28,7×19,1 mm, afhankelijk van merk en cameratype. Kleiner dus dan fullframe. Dat betekent ook dat de objectieven kleiner kunnen zijn. Je hebt om hetzelfde beeld te krijgen een kortere brandpuntsafstand (zoomstand) nodig. Voorbeeld: een 24 mm objectief op een APS-C camera geeft hetzelfde beeld als een 36 mm objectief op een fullframe camera. Om dit soort omrekeningen te kunnen maken wordt het begrip cropfactor gehanteerd. Die is voor een APS-C beeldsensor 1,5x (Canon 1,6x).
Met een camera met APS-C sensor krijg je bij een gelijke brandpuntsafstand het onderwerp groter in beeld. Een 300 mm tele geeft op een APS-C camera het effect van een 420 mm tele op fullframe. Je hebt dus minder dure en zware objectieven nodig om verre onderwerpen groot in beeld te krijgen.
Plus- en minpunten van de APS-C beeldsensor
+ Hanteerbaar, betaalbaar en hoge kwaliteit
+ Extra vergroting bij teleobjectieven
- Minder geschikt voor zeer grote printformaten
4. Snelheid: wat is het?
De snelheid van een camera kan over meerdere aspecten gaan:
Reactiesnelheid
De snelheid waarmee de camera na het indrukken van de ontspanknop ook daadwerkelijk de foto maakt, is de reactiesnelheid. De tijd tussen het indrukken en de daadwerkelijke foto wordt de ontspanvertraging genoemd. Het grote voordeel van spiegelreflexcamera’s ten opzichte van andere camera’s is dat deze tijd enorm kort is; de ontspanvertraging is dus bijzonder laag.
Snelheid van de scherpstelling
Een belangrijke rol speelt de scherpstelling (autofocus) in de snelheid. Hoe sneller de autofocus werkt, hoe sneller je het juiste moment kunt vastleggen. Hedendaagse reflexcamera's stellen doorgaans snel scherp. De scherpstelprestaties hebben onder meer te maken met het aantal scherpstelveldjes. Hoe meer dat er zijn, des te meer referenties heeft het autofocussysteem om een goede meting uit te voeren en zich aan snelle veranderingen aan te passen. Vooral bij sportfotografie is het belangrijk dat de scherpstelling tussen de opnamen van een serie door goed blijft werken.
Continu-series en autofocus
Snelheid gaat vaak ook om het aantal beelden per seconde (frames per second -fps). Voor bijvoorbeeld sportfotografie is het belangrijk dat je camera snelle serie van foto’s kan schieten, zodat je later de juiste foto uit de serie kan halen. Houd er wel rekening mee dat je ook een geheugenkaart kiest die deze snelheid aan kan. Eenvoudige spiegelreflexcamera's halen een maximum opnamefrequentie van ca. 3 beelden per seconde, in de middenklasse ca. 5 tot 8. Nog hogere snelheden kom je tegen in de semiprofessionele en professionele modellen. Spiegelreflexcamera's stellen snel en precies scherp. Dat komt doordat ze zijn voorzien van een speciaal autofocus-sensorsysteem, waarin meerdere scherpstelvelden actief zijn. Bij eenvoudige camera's zijn het er minder dan 10, bij de geavanceerdere modellen gaat het tot wel meer dan 50. Hoe meer scherpstelvelden er zijn, des te beter kan een camera actie-onderwerpen scherp houden als ze in beweging zijn.
5. ISO-bereik: ISO-waarde en ruis
Zoals gezegd vormt de beeldsensor het hart van de camera. Deze zet het licht om in digitaal beeld. Stel je de ISO-waarde hoog in, dan is de beeldsensor met weinig licht tevreden. Dan kun je dus met minder licht toch nog foto’s maken, zonder hele lange sluitertijden te hoeven gebruiken. Of je kunt met hoge ISO-waarden juist hele snelle sluitertijden gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen, zoals bijvoorbeeld voor sportfotografie. Bij een hoge ISO-waarde kan er ruis (gekleurde spikkels) in je beeld ontstaan. Moderne reflexcamera's slagen er veel beter in die ruis te verdoezelen dan camera's van een paar jaar geleden. Vandaar dat het ISO-bereik van reflexcamera's tegenwoordig erg groot is. Je kiest een camera met hoge maximale ISO waarde als je vaak in donkere omstandigheden fotografeert.
6. Filmen: hoe belangrijk vind je de filmmogelijkheden?
Spiegelreflexcamera’s zijn niet alleen geschikt om mooie foto’s mee te maken. Ze zijn ook erg populair bij filmmakers. Door hun relatief grote beeldsensor en grote aanbod aan objectieven leveren spiegelreflexcamera's een zeer hoge filmkwaliteit. Doordat de sensor groter is dan bij de meeste camcorders, is het mogelijk om te filmen met mooie achtergrondonscherpte. Indien je ook goed geluid wilt opnemen is een aansluiting voor een externe microfoon belangrijk. Nu de extra hoge videoresoluties meer gebruikt worden, zijn er ook steeds meer spiegelreflexcamera's met een Ultra HD/4K filmmogelijkheid