MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Op zoek naar een objectief? We helpen je graag!

Julia23 SEPTEMBER 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Bij spiegelreflexcamera's en systeemcamera's is het objectief verwisselbaar. Dat geeft je uitstekende mogelijkheden precies de foto's te maken die je voor ogen hebt. De keuze aan objectieftypen is groot. Wij helpen je graag de objectieven te vinden die bij je camera passen.

1. Objectieftypen: voor elke toepassing een geschikte lens

1. Objectieftypen: voor elke toepassing een geschikte lens

Het objectief op je reflex- of systeemcamera is een optisch stelsel, waarin verschillende lenzen zijn opgenomen. Officieel spreek je van lens als je één enkel stuk glas bedoelt. Maar in het dagelijkse spraakgebruik hebben we het gewoon over lens als het over een objectief gaat. Het mag dus allebei: telelens of tele-objectief. Er zijn tussen objectieven allerlei verschillen aan te geven, maar het belangrijkste is de beeldhoek, ofwel: hoeveel krijg je op je foto. Bij een groothoeklens heb je een grote beeldhoek: je krijgt een ruim overzicht, waarin de onderwerpen relatief klein zijn. Bij een telelens vul je het beeld met een relatief klein gedeelte van wat je voor je ziet. Zo kun je iets in de verte groot in beeld krijgen. Bij een zoomlens is de beeldhoek variabel: je kunt in- en uitzoomen. Je krijgt een onderwerp groter of kleiner in beeld zonder dat je van je plaats hoeft te gaan.

Diverse soorten lenzen

Diverse soorten lenzen

Koop je een spiegelreflex- of systeemcamera, dan zit daar meestal een standaard zoomlens op. Die begint met groothoek; ingezoomd heb je het bereik van een kleine telelens. Wil je extra inzoomen, dan heb je een telezoomlens nodig. Wil je juist nóg meer overzicht, dan heb je een groothoekzoomlens nodig. Houd je er niet van om lenzen te wisselen, dan kun je kiezen voor een standaardobjectief met een extra groot zoombereik. Deze heeft het bereik van een standaard zoomlens en een telezoom ineen. Wil je graag insecten, bloemen of andere kleine voorwerpen fotograferen, dan heb je een macrolens nodig. Daarmee kun je veel dichterbij komen dan met een normale lens

Lenzen met vaste brandpuntsafstand

Lenzen met vaste brandpuntsafstand

Niet alle lenzen kunnen zoomen. Er zijn ook lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Wil je je onderwerp groter in beeld, dan moet je ernaartoe lopen. De lichtsterkte (zie uitleg verderop) van deze lenzen is hoog. Ze laten heel veel licht door, waardoor je ze goed kunt gebruiken bij slechte lichtomstandigheden. Bovendien kun je ze toepassen om de achtergrond extra onscherp te houden, wat erg mooi is bij onder meer portretfotografie. Lichtsterke telelenzen worden verder veel gebruikt in sportfotografie: door hun hoge lichtsterkte maken ze namelijk korte sluitertijden mogelijk, belangrijk voor scherpe actieshots. Er is nóg een reden om met lenzen met een vast brandpuntsafstand te werken: ze geven de allerhoogste kwaliteit. Hoewel er veel zoomlenzen zijn die kwalitatief ook hoog scoren, zullen de meest kritische fotografen de voorkeur geven aan een lens met vaste brandpuntsafstand.

Creatieve lenzen

Creatieve lenzen

Het merk Lensbaby brengt verschillende lenzen op de markt waarmee je bijzondere effecten kunt bereiken. Door met opzet optische fouten in de constructie op te nemen geven ze je de mogelijkheid met scherp en onscherp te spelen. Bijzonder is dat je daarbij de mate van onscherpte naar eigen hand kunt zetten

 

 

Tilt-and-shift lenzen bieden bijzondere verstelmogelijkheden, waarmee je bijvoorbeeld ook een miniatuureffect kunt creëren. De lens is kantelbaar (tilt) waardoor je de mogelijkheid krijgt de scherptediepte veel groter of juist kleiner te maken dan normaal mogelijk is. De lens is bovendien verschuifbaar uit de optische as (shift); daarmee kun je voorkomen dat het effect van 'vallende lijnen' (gebouwen lijken achterover te vallen) ontstaat.

2. Eigenschappen van objectieven. Waar moet je rekening mee houden

2. Eigenschappen van objectieven. Waar moet je rekening mee houden

Beeldhoek

Hoeveel je in beeld krijgt wordt bepaald door de beeldhoek. Die is op z'n beurt weer afhankelijk van de brandpuntsafstand, die op de lens staat aangegeven. Zo zit op de meeste spiegelreflexcamera's standaard een 18-55 mm lens; die heeft een beeldhoek van ca. 76 tot 29 graden. Deze waarde geldt voor een spiegelreflex- of systeemcamera met APS-C beeldsensor. Voor een camera met Micro Four Thirds beeldsensor, die kleiner is, gelden voor een vergelijkbaar zoombereik andere waarden: daar is de standaard zoomlens een 14-45 mm. En voor fullframe camera's kom je uit op 28-85 mm. Het effect van een bepaalde brandpuntsafstand verschilt dus per beeldsensorformaat.

Lichtsterkte, diafragma en scherptediepte

Op de lens staat niet alleen de brandpuntsafstand, maar ook het grootste diafragma. Het diafragma is de opening in de lens. Hoe groter die opening, des te meer licht gaat er door een lens heen. Een laag diafragmagetal laat meer licht door dan een hoog getal. De grootste opening wordt de lichtsterkte van de lens genoemd. Wil je graag bij weinig licht zonder flits fotograferen, dan heb je een lens nodig met een hoge lichtsterkte. Verklein je de diafragma-opening - je kiest dan een hoger diafragmagetal - dan neemt de scherptediepte toe. Dat betekent dat objecten voor en/of achter het onderwerp ook scherp worden. Wil je een portret maken en de achtergrond onscherp houden, kies dan een laag diafragmagetal. Wil je in een landschap alles scherp hebben, van de voorgrond tot aan de horizon, kies dan een hoog diafragmagetal.

 

Omvang en gewicht

Omvang en gewicht

Hoe langer de brandpuntsafstand, des te langer is een lens. Telelenzen zijn daarom groter dan groothoeklenzen. Lenzen met een hoge lichtsterkte hebben een grote diameter en zijn relatief groot en zwaar. Lenzen die gebruikt worden op een camera met een grote beeldsensor moeten een groter beeld produceren dan lenzen voor een camera met een kleine sensor. Dus: bij een gelijk zoombereik zijn lenzen voor fullframe camera's groter dan lenzen voor een camera met APS-C beeldsensor. En die zijn op hun beurt weer groter dan vergelijkbare lenzen voor een Micro Four Thirds camera.

Autofocus

Autofocus

Veruit de meeste lenzen voor systeem- en spiegelreflexcamera's hebben autofocus. Vaak is deze automatische scherpstelling uitschakelbaar. Dat kan van pas komen bij 'moeilijke' onderwerpen, zoals macrofotografie.

Afkortingen

De afkortingen in de naam van een lens vertellen iets over de optische constructie en het gebruik van speciale glassoorten die de kwaliteit ten goede komen. Tegenwoordig wordt ED-glas in vrijwel elke kwaliteitslens toegepast. Sommige fabrikanten maken er melding van, andere noemen het niet meer. Van de vele afkortingen is het goed er hier enkele te noemen. Canon EF lenzen passen op alle Canon spiegelreflexcamera's, Canon EF-S lenzen passen alleen op Canon camera's met APS-C formaat sensor. Bij Nikon passen de FX lenzen op alle camera's, terwijl de DX lenzen alleen geschikt zijn voor camera's met APS-C beeldsensor. Bij de Sony systeemcamera geldt hetzelfde voor FE lenzen (alle systeemcamera's) en E-lenzen (alleen APS-C systeemcamera's). Ook bij ingebouwde beeldstabilisatie in het objectief dien je per merk op te letten: VR is voor Nikon modellen, IS voor Canon.

3. Telezoom. Haal verre onderwerpen dichterbij.

3. Telezoom. Haal verre onderwerpen dichterbij.

De meest populaire telezoom is de 70-300 mm. Daarmee kun je sterk inzoomen, terwijl de lens niet al te groot en zwaar is. Je kunt er prima mee uit de hand fotograferen. Natuurliefhebbers en sportfotografen hebben vaak een sterke tele nodig. Ze kunnen kiezen uit bereiken van circa 80-400 mm tot 150-600 mm. Het gaat hier om forse lenzen. Doordat de lichtsterkte niet al te hoog is zijn ze nog redelijk goed hanteerbaar. Als lichtsterkte een eis is komt de 70-200 mm met een maximaal diafragma van 2,8 in aanmerking. Met een teleconverter, ook wel extender genoemd, kan het bereik van telezoomlenzen worden uitgebreid. Een 70-20mm f/2.8 lens wordt in combinatie met een 1,4x converter een 105-280/4; met een 2x converter wordt het een 140-400/5.6 lens. Een teleconverter plaats je tussen lens en camera.

4. Macro-objectief. Neem kleine onderwerpen groot in beeld.

4. Macro-objectief. Neem kleine onderwerpen groot in beeld.

Wil je dichterbij gaan dan met een normale lens mogelijk is, dan biedt een macrolens uitkomst. Daarmee kun je zo dichtbij komen dat je een close-up van een vlinder of een bloem kunt maken. Macrolenzen gaan vrijwel allemaal tot dezelfde afbeeldingsgrootte: 1:1. De sensor van de camera ziet het object dan op ware grootte. Met een 50 mm macrolens moet je daarvoor erg dicht op je onderwerp gaan, met een 100 mm macrolens kun je wat verder weg blijven en met een grotere, zwaardere en duurdere 150 of 180 mm houd je nog wat meer afstand: insecten zullen er minder snel vandoor gaan. Wil je eerst kennismaken met macrofotografie zonder meteen een macrolens te kopen, schaf dan een set tussenringen aan. Gebruik je de tussenringen in combinatie met een telezoomlens, dan hoef je niet al te dicht op je onderwerp te staan terwijl je het toch groot in beeld krijgt.

5. Groothoekzoom. Overzichtsfoto's in stad en land.

5. Groothoekzoom. Overzichtsfoto's in stad en land.

Wil je meer ruimte dan je gewone zoomlens toelaat, dan ben je toe aan een groothoekzoom. Die geeft niet alleen een veel grotere beeldhoek, je creëert er ook dynamische perspectieven mee. Een groothoek geeft je echt een heel andere kijk op de wereld om je heen. Naast de groothoekzoom zijn er ook groothoeklenzen met vaste brandpuntsafstand. Die hebben een zeer hoge lichtsterkte, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor foto's bij weinig licht en binnenshuis. Een bijzondere versie van de groothoeklens is de fisheye-lens. Hij heeft - meestal - een beeldhoek van 180 graden. Op de foto zie je dus alles wat zich maar enigszins voor de camera bevindt. Kenmerkend is de bolvormige weergave, die creatieve fotografen vaak inspireert.

6. Accessoires. Wat koop je bij je lens?

Filters

Vrijwel elke lens heeft aan de voorzijde een schroefdraad waar filters in geschroefd kunnen worden. Het is aan te raden je lenzen te voorzien van een protector- of UV-filter. Dat zijn kleurloze filters van hoogwaardig optisch glas, die je kostbare lensoppervlak beschermen tegen krassen. Stoot je ergens tegenaan, dan hoef je hooguit het filter te vervangen, niet de lens. Met een polarisatiefilter doof je reflecties in glas en water, mits de camera schuin op het oppervlak gericht is. Tevens maak je er kleuren intenser mee: het groen van gras en gebladerte wordt intenser, het blauw van de lucht wordt dieper. Het polarisatiefilter is in een draaibare vatting gemonteerd. Het grijs- of ND-filter wordt gebruikt om de hoeveelheid licht sterk te verminderen. Zo kun je ervoor zorgen dat je op een zonnige dag met een lange sluitertijd kunt fotograferen, zodat beweging in een waas wordt weergegeven.

Zonnekap

Zonnekap

De zonnekap zorgt ervoor dat lichtstralen van buiten het beeld de beeldkwaliteit niet negatief kunnen beïnvloeden. De zon of andere felle lichtbronnen kunnen ook als ze niet in beeld zijn wel het glas van de lens bereiken en zo overstraling veroorzaken. De zonnekap voorkomt dat zo goed mogelijk. Bij flink wat lenzen wordt een zonnekap meegeleverd, bij sommige merken moet je ze als accessoire aanschaffen. Voor elk objectief wordt een speciale zonnekap ontwikkeld, dus je moet goed opletten dat je de juiste uitvoering koopt.

Reinigingsmiddelen

Gebruik voor het schoonmaken van lenzen en filters uitsluitend speciale lensreinigingsaccessoires. Lichte verontreiniging haal je prima weg met een speciaal lensdoekje. Voor zwaardere verontreinigen is een behandeling met een speciale lensreinigingsvloeistof aan te bevelen. Het makkelijkste lensreinigingsaccessoire is de Lenspen. Die bevat een speciaal schoonmaakkussentje dat is vervaardigd uit koolstof. Dat neemt het vet op van het glasoppervlak, zonder de inzet van reinigingsmiddelen. Verder komt een blaasbalgje goed van pas voor het schoonblazen van glas en camera. Het is ook te gebruiken wanneer er stof op de beeldsensor zit.

Lenskoker en -etuis

Wil je je lens in je fototas vervoeren, dan zijn er speciale lenskokers te koop, waarin ze prima worden beschermd. Ze zijn er in verschillende maten. Soms zijn fototassen voorzien van bevestigingsbanden waaraan een lenskoker te bevestigen is.