MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Op zoek naar een drone? Wij geven je advies

Julia2 MEI 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Drones worden de laatste jaren steeds populairder. Maar wat is een drone eigenlijk? En wat kun je ermee doen? Wij leggen het je graag uit en geven je tips en advies als je van plan bent een drone te kopen.

1. Wat is een drone?

Een drone is in de volksmond de Engelse term voor een onbemand luchtvaartuig. Van oorsprong werden ze ingezet voor militaire doeleinden zoals verkenningsmissies. Tegenwoordig worden ze door particulieren gebruikt om de leukste capriolen in de lucht te maken of om mooie videobeelden te produceren. Voordat je over gaat tot de koop van een drone is het belangrijk om je af te vragen waar je hem eigenlijk voor gaat gebruiken. Wil je foto’s en video’s maken? En zo ja, gewoon voor de lol of semiprofessioneel? Of wil je gaan drone-racen?

Naast de standaard luchtvaartuigen zijn er een aantal soorten drones die elk hun unieke kwaliteiten hebben.

Camera-drones

Camera-drones

Wil je de omgeving eens van boven zien? Een drone met camera stelt je in staat om prachtige luchtopnames te maken. Met een camera wordt een drone meer dan een hobbyapparaat om mee te vliegen. Uiteraard zijn ze wel wat duurder dan drones zonder camera. Omdat de camerakwaliteit (en dus de prijs) sterk kan variëren, worden drones met camera door velen gebruikt, van de hobbyist tot de semiprofessionele fotograaf.

Plus- en minpunten camera-drones

+ Maak foto’s en video’s

+ Voor iedereen de juiste kwaliteit camera

- Duurder dan drones zonder camera

Multicopters

Multicopters

Drones kunnen een verschillend aantal propellers hebben. Luchtvaartuigen met meerdere propellers worden ‘multicopters’ genoemd. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal propellers, hoe stabieler de drone vliegt. Extra propellers maken het apparaat bovendien erg wendbaar. Ondanks de grotere wendbaarheid maken meerdere propellers het vliegen soms onoverzichtelijk omdat een propeller ergens tegenaan kan komen. Er zijn een aantal soorten multicopters: quadcopters, hexacopters en octocopters. Quadcopters hebben vier propellers, hexacopters hebben er zes en octocopters zijn uitgerust met maar liefst acht propellers.

Plus- en minpunten Multicopters

+ Stabiele vlucht

+ Wendbaar

- Onoverzichtelijker met vliegen

2. Vliegen met drones

Vliegen met een drone is moeilijker dan veel mensen denken. Maar als je een ready-to-fly drone koopt die meteen gebruikt kan worden zonder te sleutelen, kun je direct aan de slag. Dan koop je namelijk de drone én de bijbehorende zender en accu. Als je eerst wilt oefenen met vliegen, raden wij je een nano-drone aan. Ook willen wij je wijzen op een aantal zaken die van belang zijn om optimaal gebruik te maken van je nieuwe apparaat.

Accu

Accu

Allereerst is het van belang om te weten dat drones werken op een accu. Deze gaat, afhankelijk van het model en de gebruikswijze, ongeveer vijf minuten tot een klein half uur mee. Als je een drone rustig laat vliegen, wat bijvoorbeeld ideaal is voor het maken van filmopnames, zal hij langer in de vlucht kunnen blijven dan wanneer je er hard mee racet. Gelukkig geven de meeste drones een seintje wanneer de accu bijna leeg is zodat je hem kunt laten landen. Wil je nog verder vliegen? Vergeet dan niet om reserveaccu’s mee te nemen.

Bediening

Bediening

Je bedient een drone met een zender/controller of via WiFi met een smartphone of tablet. De bediening verschilt per model. Meestal is bij drones met een zender een bereik mogelijk van maximaal een kilometer. Let wel: dit is wettelijk niet toegestaan, want je moet je drone kunnen blijven zien tijdens het vliegen (zie het kopje ‘Drone-regels’).

Drones met GPS

Drones met GPS

Sommige drones zijn uitgerust met een GPS-functie. Handig, want GPS zorgt ervoor dat de drone je op elk moment kan laten weten waar hij is. Hierdoor raak je hem nooit meer kwijt. Bijkomend voordeel is dat je van tevoren een route kunt uitstippelen die de drone moet gaan vliegen. GPS maakt daarnaast een eventuele terugkeerfunctie mogelijk.

Terugkeerfunctie

Terugkeerfunctie

Ben je bang dat jouw drone crasht doordat je controller niet meer werkt? Geen nood. Sommige drones kennen een fail-safe/Return home-functie. Deze terugkeerfunctie wordt automatisch geactiveerd wanneer er geen verbinding meer is tussen de controller en de drone. De drone vliegt met behulp van GPS zelf terug naar de plek waar hij is vertrokken. Het is belangrijk om de drone vooraf te kalibreren. Dit wil zeggen dat je de gyroscoop reset, waarmee onder andere de positie en snelheid worden berekend.


3. Filmen met drones

3. Filmen met drones

De beeldkwaliteit van de drones verschilt uiteraard per model, maar is tegenwoordig erg goed. Veel drones kunnen zelfs haarscherpe Full HD -en 4K (Ultra HD)-beelden maken. Zeker de Ultra HD-beelden zorgen voor een ongekende filmervaring. Naast de beeldkwaliteit zijn er enkele functies en eigenschappen waar je op moet letten. Deze zorgen namelijk voor speciale of betere videobeelden.

Zo levert een gimbal een grotere beeldstabiliteit op. Een gimbal is een camerahouder die bewegingen van het apparaat compenseert. Simpel gezegd betekent dit dat de drone zelfs in turbulent weer voor stabiel beeld zorgt. Sommige drones beschikken daarnaast over een fish-eye lens om 180 graden te filmen. Wie die dit bolvormige beeld niet als wenselijk ervaart, kan dit achteraf corrigeren met software. Ten slotte zijn er modellen die je in staat stellen om je eigen GoPro videocamera aan de drone te koppelen.

4. Speciale drones

De groeiende groep gebruikers betekent dat er steeds meer uiteenlopende eisen aan drones worden gesteld. Hierdoor is er tegenwoordig een aantal speciale drones op de markt. Deze sluiten aan op de behoeften van beginners én ervaren gebruikers, die bijvoorbeeld met hun drones willen oefenen of racen.

Mini drones

mini drones

Zo zijn er mini-drones, uiterst kleine drones van slechts enkele centimeters groot, die perfect zijn om de besturing van een onbemand luchtvaartuig onder de knie te krijgen. Omdat ze klein zijn, is het gemakkelijker om nergens tegenaan te vliegen. Deze mini drones zijn zodoende de perfecte leerschool voor iedereen die van plan is om een duurdere drone te kopen, maar eerst ervaring wil opdoen. Bij sommige modellen kun je bijvoorbeeld nauwkeurig de gevoeligheid van de controller instellen, om jezelf te leren vliegen of juist om jezelf uit te dagen.

Racedrones

Racedrones

Het woord zegt het al: racedrones zijn bedoeld om mee te racen. Wil je winnen van je vrienden, dan moet je een paar dingen weten. Hoewel je natuurlijk met de meeste drones kunt racen, zijn de professionele racedrones vaak quadcopters die erg licht, wendbaar en snel zijn. Hoe kleiner de drone, hoe wendbaarder hij is. Grotere drones hebben dan weer als voordeel dat ze grotere propellers hebben en dus harder vliegen. Je racet in First Person View (FPV), maar beeldkwaliteit is bij racedrones minder belangrijk dan bij drones die worden gebruikt voor luchtopnames. Bij racing events zijn de meeste drones zelf samengesteld door de racers, die bijvoorbeeld een eigen zender, accu, of eigen elektronica gebruiken.

5. Drone-regels

Veel mensen denken dat je zomaar overal mag vliegen, maar niets is minder waar! De dronewereld kent een strikte regelgeving. Het overtreden van deze regels kan een flinke boete opleveren. Daarom is het handig je te verdiepen in de Regeling Modelvliegen voordat je een drone gaat kopen. Er zijn bijvoorbeeld speciale no fly-zones waar je absoluut bekend mee moet zijn. Hier zijn enkele belangrijke, maar vergeet niet om de complete lijst op de site van de Rijksoverheid te checken.

  • Je mag niet vliegen boven steden, dorpen, havens, spoorlijnen, of andere bebouwing
  • Je mag niet vliegen in de buurt van vliegvelden (in een straal van 3 km)
  • Er zijn speciale no fly-zones waar je niet mag vliegen
  • Omwille van privacy mag je geen geheime filmopnames van personen maken
  • Je mag niet in het donker vliegen
  • Je moet een drone altijd kunnen zien terwijl je hem bedient
  • Een drone mag niet hoger vliegen dan 120 m en niet zwaarder zijn dan 25 kg
  • Wil je drones gebruiken voor commerciële doeleinden? Dan moet je een vergunning hebben
  • Neem een WA-verzekering die schade van drones aan derden dekt