MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke router kopen?

Daan27 MAART 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Tegenwoordig zijn alle apparaten via een netwerk met elkaar verbonden: van je laptop tot je smartphone, en van je tv tot je energiemeter. Een goede router zorgt ervoor dat jouw netwerk snel én stabiel is. Maar door alle mogelijkheden die er zijn, is de aanschaf van een router niet 1-2-3 gedaan. Wij helpen je de router te kiezen die bij je past.

Doel van een router

Een router is de spin in het web van jouw netwerk. Met een router kun je meerdere computers en apparaten aansluiten op een internetverbinding. Als je alleen een modem hebt, dan heeft slechts één apparaat (dat is gekoppeld aan het modem) toegang tot internet. De router zit tussen het modem en je apparaten in.

Met een router maak je een wifi-netwerk waarmee je overal in huis kunt internetten, of dit nu met een laptop, tablet of smartphone is. De router geeft elk verbonden apparaat een eigen IP-adres. Ook je NAS en printers kunnen worden gekoppeld, zodat je via het netwerk gemakkelijk bestanden deelt en documenten print.



Router oplossingen

Adviespagina routers - Router oplossingen

Bij een internetabonnement krijg je vaak een modemrouter. Dit is - niet geheel verrassend - een modem en router in één. Als je met een dergelijke modemrouter last hebt van slecht internet, betekent dit meestal dat je een andere (betere) router moet kopen. Een modemrouter kent namelijk een aantal beperkingen. Zo moet het apparaat altijd worden geïnstalleerd bij het aansluitpunt, dat zich meestal in de meterkast bevindt. Een draadloze router komt echter centraal in je huis het beste tot zijn recht.

Er is daarnaast een grote kans dat het signaal van de modemrouter die je bij jouw internetabonnement hebt gekregen, niet sterk genoeg is om door deuren en muren te kunnen. Dit levert een beperkte snelheid en een slecht bereik op. Met het plaatsen van een router ga je dit eenvoudig tegen.

Routersnelheden

Adviespagina routers - Snelheden

Voordat we kijken naar de soorten routers, is het handig om iets te weten over routersnelheden. Momenteel zijn er twee standaarden gangbaar waarin de snelheid van je wifi-netwerk wordt uitgedrukt: wifi N en wifi AC, ook wel IEEE 802.11n en IEEE 802.11ac genoemd. Wifi N-routers kunnen uitzenden op de 2,4 GHz frequentieband, terwijl de AC-routers uitsluitend gebruik maken van 5 GHz. Het verschil in GHz betekent dat de signalen op een andere golflengte zitten. Bij 2.4 GHz komt het signaal verder, maar is het minder sterk. Met 5 GHz heb je een sterker signaal, dat iets minder ver komt.

Omdat 5 GHz ruimer én minder ‘bevolkt’ is, haalt deze frequentieband hogere (overdrachts)snelheden. Waar wifi N-routers met 2,4 GHz theoretisch 450 Mbps halen, daar bereiken AC routers (5GHz) theoretisch 1300 Mbps. Des te hoger de Mbps, des te sneller het dataverkeer. Dit is handig voor allerlei doeleinden waarvoor veel bestanden moeten worden verwerkt. Meer Mbps betekent bijvoorbeeld dat gelijktijdig tv kijken via internet en online gamen vloeiend loopt.

Een AC-model is aan te raden als je een sneller (én futureproof) netwerk wil. Heb je geen enkel apparaat in huis dat AC ondersteunt? Dan voldoet een wifi N-router.

Soorten routers

Adviespagina routers - Single band

Single-band-router

Het grote voordeel van een single-band-router is het prijskaartje. Een single-band-router zendt slechts één signaal uit. Alle gebruikers maken dus gebruik van hetzelfde signaal. Dit volstaat voor een netwerk met weinig gebruikers. Zijn er teveel, dan raakt het netwerk overbelast.

Plus- en minpunten single-band-router

  • Geschikt voor kleine huishoudens
  • Voordelig
  • Slechts 1 signaal

Adviespagina routers - Dual-band

Dual-band-router

Met een dual-band-router zend je 2 signalen gelijktijdig uit. Hierdoor kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van internet, zonder dat de snelheid vermindert. Perfect dus als je bijvoorbeeld aan het streamen bent en gelijktijdig bestanden wilt downloaden. Afhankelijk van de router kun je de signalen op verschillende snelheden uitzenden (bijvoorbeeld 2x 2,4 GHz of 1x 2,4 GHz en 1x 5 GHz).

Plus- en minpunten dual-band-router

  • 2 signalen
  • Geschikt voor veel apparaten
  • 2.4 GHz-apparaten, zoals oude tablets, profiteren niet van het snelle signaal van de dual-band

Adviespagina routers - Tri-band router

Tri-band-router

Een tri-band-router gaat met 3 signalen nog een stapje verder dan een dual-band-router. Het derde signaal geeft je een extra 5 GHz mogelijkheid. Er zijn zelfs (gaming) routers die 3x 5 GHz ondersteunen. Dit is handig, want hoewel de 5 GHz frequentieband minder bevolkt is dan 2,4 GHz, lijdt ook deze band onder verkeer. Als je bijvoorbeeld 4K zit te streamen, gaat de wifi-snelheid voor je andere apparaten achteruit. Een goede tri-band-router merkt de capaciteit van een apparaat op en verbindt deze met de beste optie die er voor dat apparaat beschikbaar is.

Plus- en minpunten tri-band-router

  • 3 signalen
  • Minstens 1 extra 5 GHz signaal
  • 2.4 GHz-apparaten, zoals oude tablets, profiteren niet van het snelle signaal van de tri-band

Netwerkbeveiliging

Een draadloos netwerk moet goed worden beschermd: je wilt immers niet dat anderen bij jouw verkeer kunnen. Gelukkig bieden routers je de mogelijkheid dit te doen. Afhankelijk van je router kies je voor WPA of WPA2. Dit zijn de meest betrouwbare manieren om het verkeer over je netwerk te versleutelen. WPA staat voor ‘WiFi Protected Access’. Een WPA-sleutel is een wachtwoord waarmee je het netwerk beveiligt. Iedereen die op je netwerk wil, moet deze sleutel invoeren.

Een router is al bij aankoop beveiligd met een unieke WPA-code. WPA2 is nieuwer en geavanceerder dan WPA. Het verschil zit in het type encryptie (TKIP bij WPA en het veiligere AES bij WPA2). Bij beide beveiligingen worden alle gegevenspakketjes gecodeerd wanneer deze je apparaat verlaten en weer bij je router aankomen (en andersom). Sommige oudere apparaten ondersteunen geen AES, waardoor er meestal automatisch wordt teruggevallen op TKIP. Qua gebruik is er geen verschil tussen WPA en WPA2. Beide sleutels moet je, wanneer je voor het eerst een nieuw wifi-netwerk opzet met je router, invoeren.

Je router heeft daarnaast een firewall. Deze beschermt het netwerk tegen virusaanvallen. Als extra stok achter de deur kun je ook de router zelf beveiligen met een wachtwoord.

4G-routers

Ben je veel op pad en wil je altijd beschikken over een wifi-netwerk? Dan biedt een LTE-/4G-router met simkaart uitkomst. Je steekt simpelweg een simkaart in de router om een snelle 4G-verbinding te maken met jouw mobiele provider. Het is de ideale oplossing als je in de auto zit of op andere plekken bent waar er geen vast internet beschikbaar is. Een LTE-router draait op een ingebouwde accu, waardoor je ze ook kunt gebruiken op plekken zonder stroomvoorziening. Meestal is het mogelijk om meerdere apparaten aan te sluiten op de router.