Je gebruikt ChromeOS simpelweg door een Chromebook te kopen. Dit zijn door Google ontwikkelde laptops die gebruikmaken van ChromeOS als besturingssysteem. Anders dan op laptops van Windows of Apple werk je met ChromeOS bijna volledig via internet. Je installeert bijvoorbeeld niet Word, Powerpoint en Excel, maar downloadt de speciale app-varianten van Microsoft Office in de Play Store. Daarnaast werk je met ChromeOS makkelijk met de online Google-diensten Docs, Spreadsheets en Presentaties. Hier maak je standaard gebruik van als je een Chromebook met ChromeOS gebruikt.
Wat is ChromeOS?
ChromeOS is het besturingssysteem van Google. Dit besturingssysteem zit standaard op Google Chromebooks en werkt anders dan de systemen die op laptops of iMacs zitten. ChromeOS werkt voornamelijk via internet. Zo heb je bijvoorbeeld geen zware programma’s nodig, omdat je vooral apps gebruikt die je downloadt via de Play Store. Lees alles over ChromeOS.
Hoe gebruik je ChromeOS?
Wat kun je precies met ChromeOS?
Op een Chromebook met ChromeOS kun je in principe alles wat je op een ‘gewone’ laptop ook kunt. Het grote verschil is alleen dat je vaak een app moet downloaden, in plaats van programma’s installeren. Je werkt bijvoorbeeld niet met het programma Photoshop, maar downloadt de web-app van Adobe om foto’s en video’s te bewerken. Zeker met Chromebook Plus, de nog krachtigere variant van Chromebook, profiteer je van dezelfde functies als de meest geavanceerde laptops van andere grote merken. Ook voor gaming-liefhebbers is ChromeOS interessant. Met Google Gaming Chromebooks speel je de populaire games via Cloud Gaming, ook grafisch zware spellen.
De voordelen van ChromeOS
Laptops met ChromeOS kennen enkele duidelijke voordelen ten opzichte van andere besturingssystemen. Omdat bijna alles via internet gebeurt, hebben Chromebooks geen zware systemen, videokaarten of vooraf geïnstalleerde programma’s nodig. Dit maakt deze laptops licht, snel, energiezuinig, gebruiksvriendelijk en voordelig. Een ander voordeel van ChromeOS is dat het via internet automatisch updates doorvoert, waardoor je altijd werkt met de meest recente veilige versies. Om bijvoorbeeld Windows-laptops te updaten moet je vaak zelf nog een handeling uitvoeren.
Kun je ChromeOS gebruiken op andere laptops?
Het originele besturingssysteem ChromeOS is uitsluitend te gebruiken op Google Chromebooks. Om gebruikers van andere laptops of pc’s toch toegang te geven tot ChromeOS heeft Google ChromeOS Flex gemaakt. Dit besturingssysteem kun je downloaden op niet-Chromebooks, al is niet elke laptop hier geschikt voor. Om ChromeOS Flex te downloaden heeft je pc of laptop het volgende nodig:
- Minimaal 4 gigabyte werkgeheugen.
- Minimaal 16 gigabyte opslag.
- 64bit-x86-processor van Intel of AMD.
- Sterke USB-poort.
- CPU (centrale processor) en GPU (videokaart) uit 2010 of eerder.
Zo download je ChromeOS Flex naar je laptop
- Download het ChromeOS Flex-installatieprogramma van de officiële Google Chrome enterprise-website.
- Sluit een USB-stick van minimaal 16 GB aan op je laptop of computer.
- Zet het gedownloade ChromeOS Flex op de USB-stick.
- Start je pc of laptop opnieuw op en ga naar het ChromeOS Flex-bestand op je USB-stick.
- Open ChromeOS Flex via je USB-stick en volg de instructies.