De laptop-touchpad werkt met elektrische signalen. Als je je vinger over de touchpad beweegt, dan verandert de elektrische weerstand op die plekken. Een chip onder de touchpad meet de verandering en stuurt die informatie naar je laptop. Je laptop vertaalt die informatie dan naar een beweging van de muisaanwijzer op je scherm. Je kunt ook op de touchpad tikken of klikken om iets te selecteren of te openen. Sommige touchpads bedien je met speciale gebaren. Zo zoom je bijvoorbeeld in en uit door je vingers naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen op je touchpad.
De touchpad van je Windows-laptop werkt niet
De touchpad is het platte vlak onder je toetsenbord waarmee je de muis op je scherm beweegt. Het is een handig hulpmiddel van je laptop waardoor je niet per se een aparte muis meer nodig hebt. Het is wel heel onhandig als je touchpad het opeens niet meer doet. In dit artikel krijg je 4 mogelijke oplossingen om de touchpad op je Windows-laptop weer aan de praat te krijgen.
Hoe werkt de touchpad van je laptop?
4 mogelijke oorzaken van een niet-werkende touchpad
Als de touchpad van je Windows-laptop het niet meer doet, dan ligt dat meestal aan een van de volgende problemen:
- Je laptop is vastgelopen.
- Je hebt per ongeluk de touchpad-knop ingedrukt.
- Externe apparaten verstoren de werking van de touchpad.
- De muisinstellingen staan niet goed.
Lees verder voor de oplossingen van deze mogelijke oorzaken van je niet-werkende touchpad. Mochten deze allemaal niet werken, dan is het verstandig om je laptop na te laten kijken door een professional.
Oplossing 1: controleer of Windows is vastgelopen
Soms doet je touchpad het niet meer omdat je laptop is vastgelopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je veel programma’s tegelijkertijd open hebt staan, als je Windows-laptop geüpdatet moet worden of als je apps gebruikt die heel veel vermogen vragen van een laptop. Je controleert of je laptop is vastgelopen door andere apparaten te gebruiken. Werkt je toetsenbord bijvoorbeeld ook niet? Grote kans dat Windows het even lastig heeft. In de meeste gevallen werkt het om de laptop opnieuw op te starten door de aan-uitknop ingedrukt te houden.
Oplossing 2: druk op de touchpadknop op je toetsenbord
Sommige laptops hebben een speciale knop op het toetsenbord om de touchpad aan of uit te zetten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een externe muis gebruikt of als je regelmatig per ongeluk de touchpad aanraakt tijdens het typen. Soms druk je deze knop in zonder dat je het doorhebt en werkt je touchpad niet meer. Controleer dit door een knop op je toetsenbord te zoeken die een symbool heeft dat lijkt op een touchpad met een streep erdoor. Deze knop kan ook een combinatie zijn met de Fn-toets. Als je deze knop vindt, druk er dan op om je touchpad weer in te schakelen.
Oplossing 3: schakel externe apparaten uit
Een andere mogelijke oorzaak van een niet-werkende touchpad is dat er een conflict is met een extern apparaat dat je hebt aangesloten op je laptop, zoals een muis, een toetsenbord of een USB-stick. Dit kan gebeuren als het externe apparaat niet goed werkt of als het een verkeerd stuurprogramma heeft. Een stuurprogramma is een stukje software dat ervoor zorgt dat je laptop en het apparaat met elkaar communiceren. Koppel alle externe apparaten los en controleer of de touchpad het daarna wel doet. Als dat zo is, sluit je de apparaten een voor een weer aan om te ontdekken welk apparaat het probleem veroorzaakt. Als je de boosdoener hebt gevonden, raden we je aan om het stuurprogramma van dat apparaat te updaten of opnieuw te installeren.
Oplossing 4: controleer je muisinstellingen
Tot slot kan het zijn dat je touchpad het niet meer doet omdat je per ongeluk iets hebt veranderd in je muisinstellingen. Dit zijn de opties die je aanpast als je de touchpad naar eigen voorkeur wil gebruiken, zoals de snelheid, de gevoeligheid of de gebaren. Om te controleren of dit het geval is, kun je naar je muisinstellingen gaan door op de Start-knop van je Windows-laptop te klikken en dan naar ‘Instellingen’ -> ‘Apparaten’ -> ‘Touchpad’ te gaan. Daar kun je kijken of alles nog goed staat en iets veranderen als dat nodig is.