Mediamarkt Logo

Wat is domotica?

unknown description

Met domotica, ook wel smarthome genoemd, maak jij je leven thuis een stuk aangenamer. Bedien met je smartphone of tablet je slimme apparaten zonder dat je in de buurt hoeft te zijn. In dit artikel vertellen we meer over domotica en laten we zien welke mogelijkheden er zijn om jouw woning om te toveren in een smarthome.

Wat is domotica?

Wat is domotica?

Domotica maakt je huis slimmer. Het gaat om elektronische apparaten waarmee je bepaalde zaken in huis regelt, zoals verlichting, beveiliging en thermostaten. Domotica bedien je op afstand. Je hoeft dus niet meer op te staan om het licht uit of aan te doen, de tv of verwarming aan te zetten of te zien wie er net heeft aangebeld. Dit doe je met je smartphone of tablet. Het handigste is om ervoor te zorgen dat alle slimme apparaten compatibel zijn met elkaar, zodat je ze allemaal via een hub kunt instellen en bedienen. Met een smarthome maak je je leven gemakkelijk en comfortabel.

Welke soorten domotica zijn er?

Welke soorten domotica zijn er?

We zetten de belangrijkste domotica op een rij:

  • Slimme verlichting: bedien met je smartphone of tablet je lampen. Zo kun je op afstand je verlichting in- en uitschakelen.
  • Beveiliging: camera’s, alarmsystemen en deurbellen. Hiermee houd je in de gaten wat er in en rondom je huis gebeurt, ook als je niet thuis bent.
  • Klimaatbeheersing: bedien je thermostaat en bespaar energie door van te voren in te stellen wanneer je de verwarming aan wilt hebben.
  • Smart entertainment: denk hierbij aan tv’s, speakers, mediaspelers en wifisystemen.

Wat zijn de voordelen van een slim huis?

Wat zijn de voordelen van een slim huis?

Het gebruik van domotica in je huis zorgt ervoor dat je leven veel comfortabeler en praktischer wordt. Met je smartphone of tablet bedien je eenvoudig je slimme apparaten, ook als je niet in de buurt bent. Zo schakel je bijvoorbeeld het licht uit of aan als je in bed ligt, of je speelt een muziekje af vanaf de bank. Daarnaast bevordert het de veiligheid. Zo kun je beveiligingscamera’s en rookmelders installeren, maar ook een deurbel met camera, zodat je weet wie er voor de deur staat. In veel gevallen worden die beelden ook opgenomen. Daarnaast kun je met een smarthome ook kosten besparen. Stel bijvoorbeeld je thermostaat van te voren in op de momenten dat je thuis bent, zodat de verwarming niet onnodig aan blijft staan. Je vergeet hem dan ook niet uit te zetten. Met slimme verlichting stel je tijdschema’s in om alles onder controle te houden. Zo blijven er niet onnodig lampen branden. Vaak kun je via een app zien welke apparaten de meeste stroom verbruiken. Smart-stekkers stellen je in staat om op afstand de stroom aan of uit te zetten, zodat je niet onnodig energie verbruikt.

Bekijk soortgelijke artikelen